2021. április 23. péntek Béla

Hírek - Növény

Tengeri csodafarmok: ilyen lesz a jövő mezőgazdasága?

Tengervízbe merülő, növénytermesztésre alkalmas farmok létesítését dolgozták ki brit kutatók. A különböző növények termesztése lebegő konténerekben történne, az ellenőrzött körülmények pedig lehetővé tennék, hogy egész évben folyamatos legyen a növénytermesztés. A tengervízi termesztéssel ugyanakkor az állandó hőmérséklet is könnyedén biztosítható a növények számára, a LED világítás pedig, amivel a szükséges fényt biztosítják, alkalmas lehet a tengervíz ivóvízzé alakítására is.
 
 

A kutatók szerint 2050-re a világ népessége meghaladhatja a kilenc milliárdot, a növekvő kereslet kielégítése érdekében pedig csaknem 70 százalékkal kell majd növekednie az élelmiszer-termelésnek. A klímaváltozás az egész világon egyre látványosabb, folyamatosan növekszik a tengerek vízszintje, egyre gyakrabbak az árvizek, aminek következtében a jövőben csökkenhetnek a gazdálkodásra alkalmas földterületek. A tengervizek áradása különösen a kis szigeteket és az alacsony fekvésű part menti régiókat veszélyezteti. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Brit kutatók tengervízbe merülő farmok létesítésének koncepcióját dolgozták ki, ahol konténerekben történne a növények termesztése döntően a part menti területek közelében. A tengerben lebegő konténerek alul zártak, a tetejük pedig kupolával fedett. A tervek szerint a növényeket vagy hidroponikával termesztenék (ilyenkor a növények gyökerei nem a talajból nyerik a tápanyagokat, hanem úgynevezett tápfolyadékból), vagy pedig aeroponikával (itt a szabadon levő, levegőnek kitett gyökerek folyamatosan vagy rendszeresen részesülnek köd- vagy permetképzésen keresztüli tápfolyadék-ellátásban. A konténereket megfelelő hullámhosszúságú LED-ek világítják majd meg a lehető legkevesebb energia felhasználásával. Ugyanakkor a LED világítás után visszamaradt hő a napenergiával kombinálva alkalmas lehet a tengervizek sótalanítására is,amely így ivóvízzé alakítható.

www.theengineer.co.uk

A hagyományos növénytermesztéstől eltérően, a konténereken belüli ellenőrzött körülmények lehetővé teszik, hogy egész évben folyamatos legyen a növénytermesztés. A zárt farmokban ugyanakkor a különböző kártevők és növénybetegségek ellenőrzése is sokkal könnyebben megvalósítható. Mivel a farmok a tengervízben kerülnek kialakításra, így egész évben biztosítva van az állandó hőmérséklet a növények számára, ellentétben az üvegházakkal, ahol a hőmérséklet szabályozása drága és energiaigényes berendezésekkel történik. A tengervízben létesített farmok emellett az eróziótól is megvédhetik a part menti településeket.

2018 októberében a kutatók olyan terveket mutattak be, amelyek földalatti farmok kiépítéséről szólnak. A farmok létesítése használaton kivüli szén-, só- és aranybányák alagútjaiban történne például az Egyesült Királyságban és Kínában. A tengervízi és földalatti farmok ötletét továbbfejlesztve, a sivatagi területek földalatti részeit is vizsgálják most a kutatók.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu