Tények és tévhitek: ezt gondolják valójában a magyarok a biogazdálkodásról

Tények és tévhitek: ezt gondolják valójában a magyarok a biogazdálkodásról

agrarszektor.hu
Friss kutatásban vizsgálta a hazai agrárszakemberek biotermeléssel kapcsolatos hozzáállását a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Az elemzést az tette időszerűvé, hogy Magyarország Kormánya új pályázatot hirdetett meg az Unió terveivel összhangban, amely szerint 2030-ig 25 százalékra kell emelni az ökológiailag művelt területek arányát. Ez nagy kihívást, de egyben lehetőséget is jelent a hazai agrárium számára is, mivel jelenleg 6,5-7 százalékos ez az arány. A kutatás eredménye vegyes, de összességében biztató hozzáállást tükröz a biokultúra szempontjából.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Felmérést végzett a magyar gazdák és agrárszakértők körében az egyetlen magyar biogazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezet, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A 200 fős kutatás egyebek között a hazai termelők és mezőgazdaságban dolgozó szakemberek, tanácsadók ökogazdálkodással kapcsolatos attitűdjét vizsgálta.

A gazdák elenyésző hányadának (12%) van elvi kifogása a biogazdálkodás, mint művelési forma ellen, ugyanakkor sokaknál további feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy ők is elkötelezzék magukat ebben az irányban ‒ foglalta össze a kutatás legfontosabb tapasztalatát dr. Roszík Péter címzetes egyetemi docens, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az elv és a gyakorlat közötti különbséget jól szemlélteti, hogy bár csak 12% zárkózott el kategorikusan attól, hogy a biogazdálkodást másnak ajánlja, amikor a saját átállásukról kérdezték őket, már 35% mondott nemet.

Ugyanakkor érdemes a másik oldalról szemlélni a kérdést. A teljes felmérésben összesen 95% volt az elvben és 58% a gyakorlatilag is nyitott válaszadók aránya. Ez kiemelkedően kedvező adat, hiszen jelenleg a deklarált cél 25% 10 éven belül. Még ennél is kevesebben vitatták a célkitűzést az ökológiailag művelt területek bővítésére, a határozott nemmel válaszolók aránya mindössze 5%-os volt.

Mindez alátámasztja számunkra, hogy a hazai agrártársadalom lélekben, szemléletben megérett az biogazdálkodás széleskörű, gyors terjedésére. A felmérés további részeiből ugyanakkor kiderül, hogy sokak fejében hamis sztereotípiák élnek a biogazdálkodásról, illetve a félelmek egy része az elégtelen tájékozottságra vezethető vissza, amin a jövőben minden eszközzel igyekszünk majd segíteni

‒ mutatott rá dr. Roszik Péter.

Mivel az ökológiai gazdálkodást az Európai Unió és a magyar kormány is támogatja, és a két intézmény a célok mellé megfelelő forrásokat, magas szakmai színvonalú programokat is rendel ‒ az aktuális pályázat éppen november 25-én zárul ‒, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője nem tartja elérhetetlennek a 25%-os célt. Ez és az agrárium párhuzamosan zajló informatikai, automatizálási forradalma alapvetően fogja megváltoztatni Európa és hazánk mezőgazdaságát a következő években. A gépesítés elterjedése óta ez lesz a legnagyobb fordulat, és végre fenntartható irányban tesszük meg ‒ zárta szavait dr. Roszík Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?