Új időszámítás kezdődött - Piacon az újbúza

agrarszektor.hu
Miután az őszi árpa már országszerte a magtárakba került, jelenleg a búzaföldeken zajlik az aratás, és az őszi káposztarepcét is serényen nyesik a kombájnok.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Habár a múlt hét heves viharai sok helyen hátráltatták a munkavégzést, az idei, sok éves átlagnál korábbi kezdésnek köszönhetően idővel még mindig jól állnak a gazdák, és a hónap végéig vélhetően mindenütt végeznek majd a gabonával vetett területek betakarítási munkálataival. Elmondható, hogy a csapadék most már nem kedvez a még lábon álló búza minőségének, ugyanakkor térségenként meglehetősen heterogén a kép.

Az agrárszektor.hu által megkérdezett gazdálkodók elmondása szerint, míg például a Komárom-Esztergomi síkság egyes területein még csak július első napjaiban kezdték meg az aratással kapcsolatos munkát, addigra a Jászság csapadékszegény területein már be is fejezték azt. Ez az eltérő helyi adottságok mellett elsősorban az elmúlt hónapok rapszodikus időjárásának tudható be.

A termésátlag várhatóan a már korábban is prognosztizált 4,7 tonnát éri majd el hektáronként, így a búza össztermése - a tavalyi évhez hasonlóan - 5 millió tonnára rúghat. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke megkeresésünkre elmondta, ahhoz, hogy egy gazdálkodónak a megélhetés mellett a versenyben maradáshoz szükséges fejlesztésekre is fussa, a gabona felvásárlási árának a tonnánkénti 50 ezer forintot szükséges elérnie. Nos, a jelenlegi jegyzés szerint átlagosan 45 ezer forint körül cserél gazdát egy tonna búza, s habár a jelenlegi kereslet messze meghaladja az aktuális kínálatot, az óbúza már megtörtént kisöprését követően ez az ár az új készletek piacra kerülésével az ilyenkor szokásos trendeknek megfelelően az elkövetkező hetekben várhatóan tovább fog csökkenni.

Mikor kell eladni?
Vancsura József hosszú évek tapasztalatai alapján azt ajánlja, aki teheti, aratáskor csak a betakarított mennyiség mintegy harmadától váljon meg, és mindössze a másik, már korábban, jó áron lekötött harmad után fennmaradó részt tartogassa a jövő évi spekulációs időszakra (június első napjaiban még 58 ezer forint körül alakult az átlagos felvásárlási ár, amely mindenkor közvetlen függvénye a gabonaféle aktuális világpiaci értékének is). Persze sokan kényszerű helyzetben, nyomott áron válnak meg a frissen betárolt gabonától, míg mások egy számukra kedvező - vagy kedvezőnek vélt - pillanatban kötik le következő évre remélt terményhozamuk döntő részét. Ám mindig lesznek olyan, kockáztatni tudó és hajlandó gazdálkodók is, akik betárolják készleteiket, hogy a tavaszi - sokszor készlethiányos, ámde bizonytalan - időszakban learathassák a babérokat.

Vancsura József tájékoztatása szerint a szokatlanul enyhe telet követő pocokinvázió által sújtott területek közül a rágcsálók elsősorban Csongrád, Békés és Heves megyében okozták a legfájóbb termésveszteségeket.

A búzáéhoz hasonló fázisban tart az őszi káposztarepce betakarítása, a szakemberek jó termésre számítanak, csakúgy, mint a kukorica és a napraforgó kultúrák esetében is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02