2021. március 1. hétfő Albin

Hírek - Növény

Újabb engedményt adott az EU a takarmányozóknak

A tagállami szakértők lehetővé tennék, hogy az importált állati takarmány minimális mennyiségű génmódosított anyagot tartalmazzon. A lépéssel az EU állattartói kerülhetnek jobb helyzetbe, akik így akár olcsóbb takarmányhoz is juthatnak. A zöldek azonban a nagy cégek kereskedelmi nyomását látják a döntés mögött.
 
 

Az Élelmiszerlánc és Állategészségügyi Állandó Bizottság keddi ülésén a tagállami szakértők elfogadták a GMO-k zéró toleranciáját lecserélő javaslatot, mely lehetővé tenné, hogy az EU-ba behozott állati eledelben a génmódosított organizmusok (GMO) aránya elérje a legfeljebb 0,1 százalékot. A rendelkezés nem terjed ki az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekre.

A 0,1 százalékos értékhatárral ugyan a legtöbb genetikailag módosított növényfajta továbbra sem jöhet be az EU-ba – így például Brazília szójatermelésének 80 százaléka kiesik a behozatali körből – azonban takarmányok esetében az engedmény megadása már szinte elkerülhetetlen volt a biotechnológia ipar térnyerése miatt.

A 2008-09-es gazdasági évben az EU-ba érkező mintegy 4 millió tonna kukorica, és 33 millió tonna szójadara alapvető fontosságú az EU állattartói számára.

Az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (FEFAC) örömmel fogadta a döntést, ugyanakkor nem adják fel a harcot egy magasabb értékhatár elfogadtatásáért.

Az Agence Europe szerint tizenkilenc tagállam – köztük hazánk - szavazott igennel, heten elutasították a javaslatot, Luxemburg pedig tartózkodott.

A tagállamoknak mostantól kezdve három hónapjuk van arra, hogy jóváhagyják vagy elutasítsák a szakértők döntését. A környezetvédők azonban már most veszélyes új precedensről beszélnek, és úgy vélik: az intézkedés veszélyes és szükségtelen. A Greenpeace szerint szimpla kereskedelmi nyomásról van szó, melyet a Bizottság támogatásáról biztosított.

Nem csak a GMO-k menthetik meg az állattartókat

Múlt héten az EU csökkentette a takarmányárpa, és takarmány búza harmadik országból származó importjára kivetett vámot, amely jelentősen megkönnyíti az állattartók számára a szükséges takarmánymennyiség olyan, jelentős készletekkel rendelkező országokból való beszerzését, mint például Ausztrália.

A javaslat elfogadása előtt a FEFAC 0,5 százalékos csökkenést jelzett előre az EU takarmánypiacán. Ezen belül a baromfi takarmányok piaca 0,5 százalékkal bővülhet, azonban a sertéstakarmányok piacán 1,5 százalékos esést vár idén a szövetség.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu