Valami nagyon furcsa dolog történik a folyókkal Amerikában

Valami nagyon furcsa dolog történik a folyókkal Amerikában

agrarszektor.hu
Egy közelmúltban megjelent tanulmány alapján az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államok nagyobb folyói fokozatosan sárgultak, illetve zöldültek be - írja a Live Science. A szakértők 235 ezer műholdas felvételt vizsgáltak, melyeket 1984 és 2018 között gyűjtöttek be a NASA és az Egyesült Államok Geológiai Intézetének Landsat programjában. Az adatok alapján a kutatók egy interaktív térképet is készítettek, ugyanakkor szerintük további vizsgálatokra lesz szükség, hogy kiderítsék, a folyók színe mennyit árul el a helyi élővilág állapotáról.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

John Gardner, az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa szerint a legtöbb folyó fokozatosan színeződött el, a változás pedig emberi szemmel nem érzékelhető - írja a 24.hu. Mint mondta, a leggyorsabban átalakuló vizeknél okolható a legnagyobb eséllyel az ember az elszíneződésért.

A folyók színe a vízben lévő üledék, alga, szennyeződés és oldott szerves anyag mennyiségétől függően nagyon változatos lehet. Nagy általánosságban megállapítható, hogy a több alga vagy a kevesebb üledék zöldre, míg a sok üledék sárgára színezi a folyókat.

A vizsgált vizek több mint 55 százalékának színe idővel átalakult, egyértelmű trendet viszont nem figyeltek meg. Északon és nyugaton a folyók zöldebbé, míg keleten sárgábbá váltak. Gardner szerint az adott folyótól függ, hogy a jelenség aggasztónak mondható-e. Az átalakulások hátterében sok esetben természetes tényezők állnak, az elszíneződés pedig nem feltétlenül tartós.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?