Megdöbbentő felfedezést tettek a kutatók a mézzel kapcsolatban: gondoltad volna?

Megdöbbentő felfedezést tettek a kutatók a mézzel kapcsolatban: gondoltad volna?

agrarszektor.hu
Az emberiség már régóta használja a mézet a gyógyításra, ám az utóbbi időkben az orvostudomány is elkezdte felismerni ennek az élelmiszernek a jótékony hatásait. Egy nemrég megjelent tanulmány alapján a mānuka méz például segíthet az egyik legagresszívabb és leginkább gyógyszerrezisztens tüdőfertőzés leküzdésében. Victoria Nolan, az angliai Aston Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a méz az amikacin nevű antibiotikummal kombinálva hozzájárulhat a betegségek kezeléséhez.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A már meglévő tüdőbetegségben, például cisztás fibrózisban szenvedő páciensek különösen érzékenyek a Mycobacterium abscessus baktériumra, amely távoli rokonságban áll a tuberkulózist okozó Mycobacterium tuberculosisszal. A fertőzés gyógyítása nem egyszerű, mert a kórokozó több törzse eltérő gyógyszerekkel szemben ellenálló - írta meg a 24.hu a ScienceAlert értesülései alapján. Ezt a fertőzést ugyanis 12 hónapon át tartó antimikrobiális kemoterápiával kezelik, illetve egy olyan, az amikacint is tartalmazó antibiotikum-keverékkel, amely súlyos mellékhatásokkal jár: a beteg ugyanis émelygést, hányást, hallásvesztést és májkárosodást tapasztalhat, a véralvadáshoz köthető vérkomponenseinek és fehérvérsejtjeinek száma pedig lecsökkenhet. A terápia sikere ennek ellenére is csupán 50%-os, a baktérium ráadásul tartós bőr- és lágyrészfertőzéseket okozhat, és testünk bármely szervét elérheti.

Egy új tanulmány alapján azonban egy különleges mézfajta lehet a megoldás a terápia hatékonyságának növelésére. A mānuka mézet a méhek az Ausztráliában, Új-Zélandon és Délkelet-Ázsiában honos Leptospermum fák nektárjából készítik. A virágok nektárjában gliceron található, amely mézzé alakítva lassan metilglioxállá változik. Ez a vegyület más mézekben nincs jelen, és már korábban felismerték antibaktériális jellemzőit.

Victoria Nolan és kollégái szövettenyészetekben vizsgálták a méz különböző koncentrációinak hatásait. A csapat 16 pácienstől vett mintát, akik vagy cisztás fibrózisban vagy hörgőtágulatban szenvedtek, az érintett M. abscessus törzsek mind ellenállóak voltak. A mānukához köthető kezelés elpusztította a baktériumokat, a teljes méz viszont hatékonyabb volt, mintha csak a metilglioxált használtak volna. Ez azt sugallja, hogy a mānuka mézben egyéb értékes összetevők is vannak. A kutatók szerint ezeket érdemes tovább elemezni.

A szakértők belélegezhető gőzt is létrehoztak a mézből, amelyet amikacinnel együtt próbáltak ki laboratóriumi modelleken. Arra jutottak, hogy az anyag segítségével drasztikusan csökkent a sikeres kezeléshez szükséges amikacin mennyisége, ez pedig a mellékhatásokat is mérsékli. A csapat abban bízik, hogy rövidesen klinikai kísérletekben is tesztelhetik a módszert.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03