Figyelmeztetés érkezett: ezt minden magyar kutyatulajdonosnak tudnia kell

Figyelmeztetés érkezett: ezt minden magyar kutyatulajdonosnak tudnia kell

agrarszektor.hu
Érdemes különösen körültekintőnek lenni, ha hasmenése van egy kutyának: az ürüléke ugyanis olyan szuperbaktériumokat is tartalmazhat, melyek az emberre rendkívül veszélyesek. Ezek a baktériumok ráadásul az antibiotikumokkal szemben is rezisztensek lehetnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

- mutatott rá egy friss, kínai tanulmány. A kutatás arra is rávilágít, hogy hasmenés esetén ebben nagyjából 50%-kal nagyobb a többszörösen gyógyszerrezisztens E.coli (Escherichia coli) előfordulásának valószínűsége - olvasható a HVG.hu oldalán. A Szecsuáni Mezőgazdasági Egyetem tudósai által vezetett kutatás azon a felismerésen alapul, hogy egyre több tanulmány találja úgy, hogy a kutyák az E. coli hordozói lehetnek - olyan fajtáknak is, melyek több mint egyféle antibiotikummal szemben rezisztensek. Ugyanakkor, arról viszonylag kevés adat állt rendelkezésre, hogy ezek mennyire elterjedtek mondjuk Kína azon részein, ahol különösen népszerű a kutyatartás.

Hogy tisztább képet kapjanak, a kutatók több mint 100, az egyetem állatorvosi részlegére hozott kutya ürülékmintáját elemezték - minden ebet hasmenés problémájával vittek orvoshoz. A kutyaürülékek nagyjából 50%-a tartalmazott olyan E. Colit, ami három vagy több antbiotikummal szemben volt rezisztens - derül ki a PLOS One folyóiratban publikált tanulmányból.

Fontos azonban, hogy a szóban forgó kutatás csak Kína egy régióját vette alapul, így a szuperbaktériumok jelenléte a kutyaürülékben eltérhet a világ különböző pontjain. Ugyanakkor, a kutyák által hordozott gyógyszerrezisztens szuperbaktériumok problémájára már a világ más részein készített tanulmányok is felhívták a figyelmet. A fenti megállapítások tükrében azonban érdemes különösen ügyelni a higiéniára a kutyák ürülékének összeszedésekor, különösen akkor, ha hasmenésről van szó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?