2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Növény

Vallott Bige László: bármikor leállhat a műtrágya gyártása a Nitrogénműveknél

Csaknem a háromszorosára drágultak a különféle műtrágyák egy év alatt, köszönhetően annak, hogy szinte óráról órára emelkedik a legfontosabb alapanyaguk, a földgáz ára. A dráguló nyersanyag miatt kedvezőtlen helyzetbe került műtrágya-gyártók sorra csökkentik, vagy állítják le termelésüket, így máris ellátási nehézségek alakultak ki a piacon. A műtrágya-felhasználás főszezonjában csúsznak a szállítások, a továbbra is meredeken emelkedő árak miatt pedig egyes gazdák már lemondanak beszerzési terveik egy részéről. Idehaza már az eddig is csökkentett termeléssel működő Nitrogénművek is fontolgatja a termelés leállítását.
 
 

A drámai mértékben emelkedő földgázárak alaposan felkavarták a műtrágya piacát, hiszen a mezőgazdasági termelés legfontosabb inputanyagához nagy mennyiségben használnak földgázt. Ezt a drágulást látva, a nagy európai műtrágyagyártók sorra csökkentik termelésüket, nemritkán pedig ideiglenesen fel is hagytak már a gyártással.

Szinte függőleges görbén emelkedik a földgáz ára, ebben a helyzetben pedig lehetetlen tervezni. Nem csak nekünk, más gyártóknak sincs már forgatókönyvünk a következő időszakra. Minden egyes euró növekedés a földgáz árában 4 euró növekedést jelent a pétisó tonnájának önköltségi árában. Vagyis a keddi 21 eurónyi drágulás 84 euróval teszi drágábbá a pétisó előállítását egy tonnára vetítve. Ilyen piaci körülmények között számos gyártó csökkenti vagy leállítja a műtrágya termelését, lehetséges, hogy a Nitrogénművek Zrt. is így fog tenni

– mondta el a Portfolio-nak Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa. Hozzátette, egyelőre nem határozták meg azt az árat, ahol ez bekövetkezik, az elkövetkező napokban döntenek erről. Ugyanakkor nem kizárt, hogy még ezen a héten vagy a jövő hét folyamán bejelentik a termelés ideiglenes leállását.

Az egyetlen jó megoldás a termelés további folytatására az lenne, ha tavalyi nyári árakon kapna földgázt a Nitrogénművek a gáztározókból, azzal, hogy jövő nyáron ezt a mennyiséget visszaadja. Ebben az esetben folyamatosan 100 százalékos kapacitással működhetne a műtrágya-gyár, és biztosított lenne a magyar gazdák ellátása. Ezt már kérvényezték a kormánytól, de nem kaptak választ a megkeresésükre – közölte az üzletember. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Forrás: MTI Fotó: Balázs Attila

Jön a műtrágya-hiány?

A földgáz árának döbbenetes emelkedését súlyosbítja az is, hogy a széndioxid-kvóta ára is jelentősen nőtt. Ez tavaly 3 euró alatt volt egységenként, ma már 62 euró felett mozog ugyanez az ár. 

Itt jegyezném meg, hogy Magyarország az egyetlen uniós ország, amelyik széndioxidot termel ki a földből, ahelyett, hogy visszatermelné oda. Egyéb költségek szintén emelkedtek, a villanyáram ára tavaly 45 euró volt megawattóránként, ma ez 208 euróba kerül. Tavaszra egészen biztosan nem lesz elegendő műtrágya, sehol Európában. Ha pedig szokatlanul hideg lesz télen és így a kontinens sok földgázt használ el, akkor a mai műtrágya-árak akár a duplájára is nőhetnek néhány héten belül

 – figyelmeztetett a Nitrogénművek tulajdonosa, aki szerint mindez a termékpályán is végigvonul majd.

Pedig már jelenleg is nehéz a kiszolgálás, komolyabb raktározott műtrágya-készlet csak kevés szereplőnél van. Jelenleg sokkal nagyobb utánajárást és magasabb költségeket kíván meg a műtrágya beszerzése, de egyelőre, aki akar, tud venni. Részben az árak, részben pedig a beszerzési nehézségek miatt azonban a műtrágyafelhasználás kétszámjegyű csökkenést mutathat a szezonban Magyarországon. Ennek a gabonatermésre is hatása lesz, a kevesebb felhasznált műtrágya meg fog látszani a jövő évi terméseredményeken is

 - tudatta a Portfolio-val Petőházi Tamás.

Még emelkednek az árak

Egyelőre azonban nem világos, hogy a termelők a jelenlegi helyzetben kitartanak-e a korábbi gyakorlat mellett. A nagyobb területen gazdálkodó, tőkeerősebb gazdák valószínűleg igyekeznek megvenni a szükséges mennyiségű műtrágyát, a kisebb termelők azonban lehet, hogy a jelenlegi árak mellett nem vásárolnak majd annyit, mint korábban, ez pedig kevesebb terméshez vezethet a földeken.

Még a szokásos mennyiségű műtrágyázás mellett továbbra is elkötelezett gazdák is kerülhetnek ugyanakkor kényszerhelyzetbe. Már most is tapasztalható, hogy a gyártók késnek a szállítással, és a folyamatosan emelkedő árak is elriaszthatnak olyanokat, akik ma még kitartanak. További áremelkedésre kell azonban készülni, de januárban várhatóan tetőznek az árak – egyelőre ma még nehéz lenne megmondani, hogy milyen szinteken

 – véli Szabó Lehel Szilveszter, a Sprinter Agroport Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben