2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid

Durva, ami a román gabonával történt: váratlan hírek érkeztek

agrarszektor.hu
Románia 9 millió tonna búzát aratott le idén - közölte a mezőgazdasági minisztérium. Ez pedig nem számít a legjobbnak, hiszen az időjárás és a magasabb termelési költségek miatt a termés nagyjából ötödével csökkent a tavalyi évhez képest.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az ország gabonatermése 2021-ben rekordot ért el, hiszen 11,3 millió tonna búzát arattak a termelők. Petre Daea mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy a termés akár 18%-kal is kevesebb lehet ehhez képest, de még így sem kell tartani attól, hogy nem jut exportra. Románia búzafelhasználása átlagosan 2,5 millió és 3 millió tonna között mozog, valamint az EU legnagyobb gabonaértékesítői közé tartozik és exportőr a Közel-Keleten, Egyiptom a fő vásárló - írja a Reuters. A tárca azt is közölte, hogy jelenleg húsz megyében aratnak napraforgót és kukoricát a gazdák. A magas hőmérséklet és az elhúzódó aszály sújtotta a termést, és az előzetes minisztériumi adatokból kiderült, hogy a 7 millió hektárnyi területből 420 380 hektáron történt kár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?