Itt a figyelmeztetés: súlyos gondot okozhat, ha leáll az ukrán és orosz búzaexport

Itt a figyelmeztetés: súlyos gondot okozhat, ha leáll az ukrán és orosz búzaexport

agrarszektor.hu
A szegénység és az éhezés megugrásához vezethet, ha Oroszország és Ukrajna búzaexportja kiesik, a dráguló kenyér miatt Szudánban és Líbiában már most tüntetéssorozat robbant ki. A háború gazdasági következményeiről készített OECD-jelentés alapján a két ország búzakivitelének teljes leállítása komoly hiányt eredményezhet számos feltörekvő és fejlődő gazdaságban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az OECD szerint a globális búzaexport 30 százalékát, a Közel-Kelet számos országában pedig a teljes búzaimport mintegy háromnegyedét adja Oroszország és Ukrajna. Habár a globális GDP viszonylag kis részét, mindössze 2 százalékát képviselik, ugyanakkor az élelmiszer-, ásványianyag- és energiaexportban betöltött jelentőségük miatt a két ország közötti konfliktus már most jelentős gazdasági és pénzügyi megrázkódtatásokat okozott, mivel az olaj-, gáz- és búzaárak az egekbe szöktek - írja az Infostart.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
A háború és a kapcsolódó szankciók már most is globális zavarokat okoznak a pénzügyi és üzleti kapcsolatokban. Ukrajna és Oroszország búzaexportjának teljes leállítása pedig komoly hiányt eredményezhet számos feltörekvő és fejlődő gazdaságban. Egyes országokban nemcsak a gazdasági válság, hanem a humanitárius katasztrófák akut veszélye is fennállna, a szegénység és az éhezés erőteljes növekedésével

 - állapítja meg a jelentés. Emellett az országok gázellátása a műtrágyatermelés miatt is fontos, így ennek megszakadása szintén a mezőgazdaságra nézve bír kedvezőtlen hatással. Oroszország és Ukrajna egyébként a kukorica-, ásványi műtrágya- és földgázexport 20 százalékát, valamint az olajexport 11 százalékát adja.

A jelentésben kiemelik, hogy a kormányoknak cselekedniük kell azért, hogy enyhítsék a magasabb energiaárak hatását, diverzifikálják az energiaforrásokat és növeljék a hatékonyságot, ahol csak lehetséges.

A háború kiemelte annak fontosságát, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük az Oroszországtól való függőséget a kulcsfontosságú energiaimport tekintetében. A politikai döntéshozóknak újra kell gondolniuk a piac kialakításának megfelelőségét az energiabiztonság biztosítása és a zöld átmenetet biztosító, közpénzekből támogatott ösztönzők bevezetése érdekében

 - írták.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?