2021. május 6. csütörtök Ivett, Frida

Hírek - Növény

Vegyes fogadtatásban részesült az agrárreform-terv

Meglehetősen vegyes visszhangot kapott az Európai Bizottság tegnap napvilágot látott közleménye az Európai Unió 2013 utáni közös agrárpolitikájáról (KAP).
 
 

A Dacian Ciolos agrárbiztos által, az EP mezőgazdasági bizottságának ülésén bemutatott javaslat a támogatások tagországok közötti méltányosabb elosztására fókuszál, mondván, az évi közel 60 milliárd eurót kitevő támogatások szétosztása nem alapulhat történelmi adatokon.

A közleményre a „kihagyott lehetőségtől” kezdve a „lépés a jó irány felé” típusú reakciókig minden féle érkezett. George Lyon, a britek liberális képviselője, akinek tavasszal bemutatott jelentéstervezetét zömében adaptálták is nyáron, úgy fogalmazott: „egy újabb lépést tettünk meg a reformok hosszú útján”.

José Bové, a zöldek francia EP képviselője szerint „az alapvető iránnyal nincsen probléma, az ördög azonban a részletekben rejlik, amiről egyelőre keveset lehet tudni, mivel konkrét javaslatok még nem születtek”. Véleménye szerint a Bizottság helyesen határozta meg azokat a kulcskérdéseket, amely mentén a KAP-ot meg kell reformálni, nevezetesen: a klímaváltozást, a biodiverzitást, vagy a megfelelő talaj- és vízgazdálkodást.

Hasonlóan üdvözölte a Bizottság terveit a Luis Manuel Capoulas Santos volt portugál agrárminiszter, európai parlament képviselő, valamint Mute Schimpf, a Föld Barátai Európa kampányfelelőse is.

Akadtak persze kevésbé üdvözítő reakciók is: Olivier Consolo, a nemzetközi fejlesztéssel foglalkozó hálózatok és szövetségek európai ernyőszervezete, a Concord igazgatója szerint teljesen hiányzik a javaslatból a KAP hatásának figyelembe vétele a világ szegényeire, de sok más kulcsfontosságú témáról sem esik szó a reformtervekben. Britta Reimers, német demokrata képviselő egyenesen kihagyott lehetőségnek nevezte a reformjavaslatokat, melyek teljesen rossz választ adnak a problémákra. Véleménye szerint a javasolt kétszintű támogatási rendszer, az alapszintű, átalányjellegű jövedelemtámogatással, és a szimbolikus környezetvédelmi kifizetéssel túl bonyolult. Ezen kívül nem ad választ arra a sürgető kérdésre sem, hogy miként lehetne kiemelkedő minőségű élelmiszereket, kevesebb erőforrás igénybevételével előállítani.

Az ír képviselő, Jim Nicholson szerint a Bizottság javaslatában nincsen semmi új, mint ahgoy semmi konrétum sem, hiszen fogalmuk sincs, hogy mennyi pénz áll majd a jövőben a KAP rendelkezésére.

Kifejezetten borús jövőképet jósolt az Európai Külső Tengeri Régiók Konferenciája (CPMR) elnöke, Jean-Yves Le Drian, aki szerint „megszűnő állások, gyengülő társadalmi kohézió, a vidékről való elvándorlás és marginalizálódás lesz a 2013 KAP eredménye”.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu