2019. szeptember 22. vasárnap Móric

Hírek - Növény

Vegyes fogadtatásban részesült az agrárreform-terv

Meglehetősen vegyes visszhangot kapott az Európai Bizottság tegnap napvilágot látott közleménye az Európai Unió 2013 utáni közös agrárpolitikájáról (KAP).
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A Dacian Ciolos agrárbiztos által, az EP mezőgazdasági bizottságának ülésén bemutatott javaslat a támogatások tagországok közötti méltányosabb elosztására fókuszál, mondván, az évi közel 60 milliárd eurót kitevő támogatások szétosztása nem alapulhat történelmi adatokon.

A közleményre a „kihagyott lehetőségtől” kezdve a „lépés a jó irány felé” típusú reakciókig minden féle érkezett. George Lyon, a britek liberális képviselője, akinek tavasszal bemutatott jelentéstervezetét zömében adaptálták is nyáron, úgy fogalmazott: „egy újabb lépést tettünk meg a reformok hosszú útján”.

José Bové, a zöldek francia EP képviselője szerint „az alapvető iránnyal nincsen probléma, az ördög azonban a részletekben rejlik, amiről egyelőre keveset lehet tudni, mivel konkrét javaslatok még nem születtek”. Véleménye szerint a Bizottság helyesen határozta meg azokat a kulcskérdéseket, amely mentén a KAP-ot meg kell reformálni, nevezetesen: a klímaváltozást, a biodiverzitást, vagy a megfelelő talaj- és vízgazdálkodást.

Hasonlóan üdvözölte a Bizottság terveit a Luis Manuel Capoulas Santos volt portugál agrárminiszter, európai parlament képviselő, valamint Mute Schimpf, a Föld Barátai Európa kampányfelelőse is.

Akadtak persze kevésbé üdvözítő reakciók is: Olivier Consolo, a nemzetközi fejlesztéssel foglalkozó hálózatok és szövetségek európai ernyőszervezete, a Concord igazgatója szerint teljesen hiányzik a javaslatból a KAP hatásának figyelembe vétele a világ szegényeire, de sok más kulcsfontosságú témáról sem esik szó a reformtervekben. Britta Reimers, német demokrata képviselő egyenesen kihagyott lehetőségnek nevezte a reformjavaslatokat, melyek teljesen rossz választ adnak a problémákra. Véleménye szerint a javasolt kétszintű támogatási rendszer, az alapszintű, átalányjellegű jövedelemtámogatással, és a szimbolikus környezetvédelmi kifizetéssel túl bonyolult. Ezen kívül nem ad választ arra a sürgető kérdésre sem, hogy miként lehetne kiemelkedő minőségű élelmiszereket, kevesebb erőforrás igénybevételével előállítani.

Az ír képviselő, Jim Nicholson szerint a Bizottság javaslatában nincsen semmi új, mint ahgoy semmi konrétum sem, hiszen fogalmuk sincs, hogy mennyi pénz áll majd a jövőben a KAP rendelkezésére.

Kifejezetten borús jövőképet jósolt az Európai Külső Tengeri Régiók Konferenciája (CPMR) elnöke, Jean-Yves Le Drian, aki szerint „megszűnő állások, gyengülő társadalmi kohézió, a vidékről való elvándorlás és marginalizálódás lesz a 2013 KAP eredménye”.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu