2021. április 16. péntek Csongor

Hírek - Növény

Veszélyben a magyar almatermelés: sürgős lépésekre van szükség

Jelentősen megnőtt a koronavírus-járvány miatt az alma iránti kereslet Európában. Ez jó hír ugyan a termesztőknek, ám az időjárás és a korlátozások feladták a leckét.
 
 

Európában Magyarországon okozták a legnagyobb pusztítást a tavaszi fagyok. Idén egy átlagos évi mennyiséghez képest nagyjából feleannyi alma termett. Noha az Európai Unió egészének termésmennyisége csökkent a tavaszi fagyos éjszakák miatt, összességében Magyarországon volt a legjelentősebb a kiesés, írta meg a Magyar Nemzet.

Nem csak az időjárás okolható a kisebb, rosszabb minőségű termésért. Az országban 27 ezer hektáron termesztenek almát, az ültetvények nagy részét ugyanakkor a rendszerváltás előtt telepítették. A korszerűsítés sok helyen elmaradt, a fagykárok elleni védekezés így nincs megoldva. Ennek következménye, hogy a magyar alma nagy részét az élelmiszeripar dolgozza fel, a fogyasztásra szánt gyümölcs aránya jóval kisebb. A katasztrofális termés miatt duplájára emelkedett az alma fogyasztói ára: kilogrammonként 350-450 forint között mozog.

Európa legnagyobb almatermesztő országa Lengyelország, ahol 3,3 millió tonnás, átlagos termést hozott az idei év. Szintén jelentős Olaszország részesedése az európai piacon, de ott a koronavírus-járvány miatt egy ideig a külföldi munkaerő csak korlátozottan állt rendelkezésre.

A magyar almatermesztés helyzetét tovább rontja, hogy a jövőben egy egyre erősödő versenyben kell majd helytállnia. Moldova és Ukrajna modern ültetvényei egyre inkább termőre fordulnak, befolyásolva az európai piacokat.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu