Vörös korallberkenye sövény, a kert dísze: milyen gyorsan nő a korallberkenye, hogy gondozzuk?

Vörös korallberkenye sövény, a kert dísze: milyen gyorsan nő a korallberkenye, hogy gondozzuk?

agrarszektor.hu
Kerti korallberkenye sövény: a vörös korallberkenye milyen gyorsan nő? Mutatjuk a korallberkenye ár szempontjából milyen növény, milyen gyorsan nő a korallberkenye tő?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Túlságosan egyhangú, dísztelen az udvar? Vigyünk a kertünkbe egy kis színfoltot a vörös korallberkenye ültetésével! Cikkünkben bemutatjuk ezt a hihetetlenül egyszerű és színpompás növényt, amelyet hasznosíthatunk korallberkenye sövény, fa és bokor formájában is attól függően, milyen díszítő- vagy kiegészítőelemként szeretnénk felhasználni. Mutatjuk, a kerti korallberkenye milyen gyorsan nő, hogyan kalkuláljunk vele az évek során, hogyan zajlik a vörös korallberkenye ültetése, gondozása!

A vörös korallberkenye tulajdonságai

A korallberkenye egy örökzöld cserje, amelyet kiegészítőnövényként és önmagában díszítőelemként is használhatunk az udvaron, előkertben vagy erkélyeken, kaspóba ültetve. Leggyakrabban korallberkenye sövény létrehozására használják, ám a korallberkenye metszése (gömb alak, fácska stb.) sem ritka, bármilyen mutatós alakban elrendezhetjük. A korallberkenye 2-4 méter magasságúra nő, 8-15 cm nagyságú, lándzsa alakú, fényes levelei fiatal korukban élénk lángvörösek, később bronzra váltanak, majd bezöldülnek. Virágai fehérek, belőlük élénkpiros bogyótermés fejlődik ki, ami mérgező!

A korallberkenye a napos, félárnyékos helyeket kedveli, vízigénye közepes. Ha nagyon árnyékos helyre ültetjük, azt is elviseli, ám kevesebb virágot bont. A korallberkenye fiatal korában érzékeny a szárazságra és a fagyra: nyáron öntözzük gyakran, az első 1-2 telén takarjuk be a töveket, nehogy elfagyjanak. Később, ha öregebb lesz a korallberkenye, viszonylag igénytelen növénnyé válik. Nincs különösebb talajigénye, kártevői, kórokozói nem ismertek.

A kerti korallberkenye ültetése

Ha kerti korallberkenye sövény ültetését tervezzük, vagy kerítést szeretnénk belőle létrehozni, a korallberkenye töveket ültessük 80 cm távolságra egymástól. Ássunk ültetőárkot / ültetőgödröket, azokat töltsük fel vízzel (használjunk kerti slagot) és várjuk meg, míg elszivárog. A kikerült földbe keverjünk bele kb. 10%-nyi komposztált trágyát, ebben az iszapos közegben ültessük el a korallberkenye töveit - a talajnak is jót teszünk vele, nem csak a növénynek. Ültetés után locsoljuk szorgalmasan, a földben keletkezett kis levegőbuborékok kiszorítása céljából.

A cserepes korallberkenye

A cserepes korallberkenye bokrot vásárlás után óvatosan ültessük át, ha földlabdás, akkor metsszük is vissza. A korallberkenye egyébként jól bírja a gyűrődést, az erkélyen is kellemesen tudja érezni magát, de ebben az esetben a lombozatot ne engedjük túl nagyra nőni! Ne tartsuk tűző napon sem!

Milyen gyorsan nő a korallberkenye?

A korallberkenye kifejezetten gyorsan nő: ha tavasszal hirtelen megindulnak vörös hajtásai, őszre már egymást érő cserjékkel kell számolnunk, ha sövényt ültettünk belőle!

A korallberkenye metszése

Minél gyakrabban metsszük a növényt, annál vörösebb, ugyanis a korallberkenye metszése során mindig új hajtások növesztésére késztetjük a cserjét. A korallberkenye metszése szempontjából a feladatot korlátozhatjuk korallberkenye sövény kordában tartására, de az ágak felkopaszításával fácskát is létrehozhatunk belőle. A korallberkenye bírja a formázást: alakítsuk kedvünk szerint gömb alakra, egyedi formákra. A korallberkenye élő kerítésként is használható, nagyszerűen eltakar a kíváncsi szomszédok tekintete elől.

A vörös korallberkenye teleltetése

Ha kerti korallberkenye sövényünk, bokrunk van, ne feledkezzünk meg a téli locsolásról: havonta 2 alkalommal adjunk neki 1-2 kanna vizet. Az első években a teleltetés során a talaj takarása is fontos, nehogy kifagyjon a fiatal korallberkenye - használjunk ehhez avart, fenyőkérget vagy szalmát. Tavasszal, a vegetatív állapot végén a feleslegesen hosszú hajtásokat metsszük le, hogy a növény ne nőjön túl rajtunk. Cserepes korallberkenye esetében teleltessük azt zárt térben, hűvösben, például pincében vagy lépcsőházban.

Mennyibe kerül a korallberkenye?

A vörös korallberkenye ár szempontjából viszonylag kedvező: egy korallberkenye tő ára átlagosan, a cserje fejlettségétől függően 3-6.000 Ft között mozog.

Kinek ajánljuk a korallberkenye nevelését?

Bárkinek: kezdő és haladó kertészek egyaránt kedvüket fogják lelni a vörös korallberkenye színpompás leveleiben, finom, fehér virágzatában. Gondozása egyszerű, jó tűrőképességű növény: ha öregebb cserjéről van szó, a nagy szárazságok alatti öntözés kivételével szinte nem is kell törődnünk vele! Metszhető, alakítható ízlés szerint, így élő kerítésként és bármilyen dekorációként is felhasználható a korallberkenye.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?