Zajlik az egyeztetés: már csak egy lépés a drónos növényvédelem Magyarországon?

Zajlik az egyeztetés: már csak egy lépés a drónos növényvédelem Magyarországon?

A Corteva Agriscience már megkezdte az egyeztetéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal a drónok növényvédelem területén történő felhasználása és ennek lehetőségei kapcsán - mondta Borsos László, a vállalat ügyvezető igazgatója az Agrárszektor kérdésére. A szakemberrel arról is beszélgettünk, hogy hogyan tud a Corteva Agriscience reagálni a szerkivonásokra, és hogy mi jellemzi a cég 2021-es innovációit kukorica-, napraforgó- repce- és kalászos fronton.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Agrárszektor: A Corteva Agriscience 2030-ig szóló fenntarthatósági céljai között szerepel, hogy képzést fognak biztosítani 25 millió termelő számára a talaj egészségéről, a tápanyagokról és a vízgazdálkodásról, valamint a termelékenység növelésének bevált módszereiről, illetve 500 millió mezőgazdasági kistermelőt fognak támogatni a termelési hatékonyságuk és jövedelemtermelő képességük javítása, valamint a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok elterjesztése érdekében. Magyarország viszonylatában ez milyen számokat jelent?

Borsos László: Folyamatosan tartjuk a termelő kollégáknak a termékeink ismertetését és a termékek használatának optimális technikáit, valamint a használatukból származó lehetséges előnyöket, mint a gazdálkodás prifitabilitására, mint a környezetre. Éves szinten ez az Információ Magyarországon is több tizezer patnerünkhöz jut el. 2021-ben legfőképp az interneten keresztül tudjuk megtartani tréningjeinket, konferenciáinkat. Például a jelenleg zajló tematikus online konferencia sorozatunkra már eddig több, mint 1100-an regisztráltak.

A.: Tavaly május végén a Corteva több évre szóló globális megállapodást kötött az M2i-vel. A két vállalat első projektje feromonalapú rovarölőszerek kutatására, fejlesztésére és világszintű forgalomba hozására fog irányult. Ezzel kapcsolatban van-e már valami eredmény?

B.L.: Igen, Magyarországon is megindultak a fejlesztési kísérletek.

A.: Szeptemberben megnyílt a Corteva szegedi kutatóközpontja, ahol új, ellenállóbb kukorica- és napraforgóhibrideket nemesítenek. Tervezik-e tovább bővíteni a létesítményt, és további kutatókat alkalmazni?

B.L.: Itt egy pontosítást tennék, mert az integrált kutatóközpont nyílt meg (vetőmag nemesítés + növényvédő szer kutatás fejlesztés), hiszen már előtte is kiemelkedő munka folyt itt, amit jól jellemez, hogy 2020-ban Európában az első tíz Pioneer® kukoricahibrid közül 9-et hoztak létre Magyarországon az Európai Continental Hybrid fejlesztési programban és/vagy amelynek magyarországi nemesítésű a szülővonala. A kutatóközpont fejlesztése folyamatos, munkatársaink létszáma mindíg a feladatoknak megfelelően van kialakítva. Érdemes figyelni a lehetőségeket azoknak, akik ilyen területen képzelik el a karrierjüket.

A.: Egyre nagyobb kihívásokat okoznak a gazdáknak és a növényvédő szereket fejlesztő vállalatoknak az Európai Unió által elrendelt szerkivonások. Hogy érintette ez a Cortevát, hogyan reagáltak rá?

B.L.: A Corteva természetesen mindíg követi a szabályok változásait és a termékeit azoknak megfelelően juttatja a piacra. Az utóbbi időben minden évben került termékünk kivonásra, azonban a jó hír az, hogy új termékeket is tudtunk forgalomba hozni. 2021-ben például két kalászos gyomírtó szert, egy repce gyomírtó szert és egy rovarölő szert. Bővült a Zorvec gombaölő szer család is, valamint a kertészeti kultúrákban két rovarölő szerrel tudunk hozzájárulni az eredményes védekezéshez.

A.: Melyek a Corteva legújabb fejlesztésű növényvédelmi termékei?

B.L.: Az előbb felsorolt új termékekre jellemző, hogy új fejlesztésű hatóanyagot tartalmaznak, vagy olyat, mellyel a rezisztencia management-ben tudunk előbbere lépni. Dózisaik alacsonyak, a formulációik pedig szintén a legújabbak közé tartoznak.

Borsos László (Fotó: Stiller Ákos/Agrárszektor)

A.: Mit kell ezekről tudni?

B.L.: A Quelex a kalászos kultúrák tavaszi gyomirtására engedélyezett készítmény, a magról kelő kétszikű gyomfajok elleni védekezéshez. Hatóanyagai eltérő hatásmechanizmus csoportba tartoznak, amivel a tavasszal használatos, un. ALS-gátlók monotóniáját tudjuk megtörni, gátolva ezzel a rezisztencia kialakulását a gyomnövényekben. Szintén új készítményünk a Rexade, ami őszi- és tavaszi búza, rozs és tritikálé kultúrákban használható mind kétszikű, mind egyszikű (pl. nagy széltippan, vadzab) gyomnövények ellen. Ebben a készítményben három hatóanyag biztosítja a kívánt hatékonyságot, alkalmazásával még a fejlettebb gyomfajok ellen is látványos eredményt érhetünk el. A Korvetto nevű gyomirtó szerünket pedig a repcetermesztők használhatják eredményesen, biztonsággal, a tavasszal károsító gyomfajok ellen.

A.: Mi jellemzi a Corteva 2021-es kukorica, napraforó, repce és kalászos innovációit? Mit érdemes megjegyezni ezekről?

B.L.: Nem csak maguk a készítmények jelentik az idei újdonságokat, hanem a készítmények megformázási technológiái is. A két új kalászos gyomirtószerünk a jelenleg legkorszerűbbnek mondható granulátum-gyártási eljárással készült. Az új fejlesztésű GoDRI formulációnak köszönhetően ezekben a készítményekben magas hatanyag-koncentrációt tudunk elérni, így a kijuttatott dózis alacsonyan tartható. Nincs por-frakció, gyorsan oldódnak, oldódás után nem ülepednek, így megfelelő permetlé-fedettséget tudunk elérni a jó hatékonyság érdekében, mindezt alacsony dózisban a környezetünk terhelésének minimalizálásával. A vetőmagjaink korai fejlődését pedig a LumiGen csávázási technológiánkkal segítjük.

A.: Az utóbbi években egyre gyakrabban tárgyalt kérdés a dróntechnológia alkalmazása a növényvédelemben. Ezzel kapcsolatban Borsos László az Agrárszektor 2020 Konferencián azt mondta, hogy szükséges lenne egy stabil elvárási rendszer ahhoz, hogy a cégek tudják mi alapján indíthatják el egy új szer vagy módszer kikísérletezését. Van-e ezzel kapcsolatban bármiféle új információ?

B.L.: A termékeink hatékonysági vizsgálatait a drónos kijuttatással elkezdtük és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) folyamatosan tartjuk a kapcsolatot és egyeztetünk a szükséges lépésekről.

A.: 2020-ban a koronavírus-járvány minden ágazatra és szektorra kihatott. Mit tapasztalt a Corteva? A járvány okozott-e a vállalatnál bármiféle nehézséget, illetve hatással volt-e a vállalat 2021-es terveire?

B.L.: 2020-ban természetesen tapasztaltunk átmeneti kiugró korai igényeket és ezzel párhuzamosan átmeneti készlethiányokat, de ezért hangsúlyoztam, hogy átmeneti, mivel az ütemezett szállításainkkal az igények döntő többségét időben ki tudtuk szolgálni. A korai igények az idén is jelentkeztek, melyekre most is azt tudom mondani, hogy a felhasználási idő előtt a termékek most is időben elérhetőek lesznek. A kiugró csúcsok elkerülése érdekében az ütemezett kiszállításokat előbbre hoztuk, hogy a kereskedő partnereink raktáraiban legyen elérhető készlet.

(A cikkben szereplő képek az Agrárszektor/Stiller Ákos tulajdonát képzik)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02