Zseniális megoldás! Így védekeznek a fagy ellen Olaszországban

Zseniális megoldás! Így védekeznek a fagy ellen Olaszországban

agrarszektor.hu
Olaszországban is kemény fagyok voltak az elmúlt napokban, ami sok helyen nem kímélte az éppen virágba boruló fákat. A fagyok ellen több módszerrel is lehet védekezni, Ravenna környékén öntözéses módszerrel védik a szőlőt és a gyümölcsösöket a termelők, míg hazánkban, egy Balatonvilágos közelében lévő gyümölcsösben tüzekkel melegítették a kajszibarackfákat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Csípős éjszakákon vagyunk túl, ami sok helyen nem kímélte az éppen virágba boruló fákat, gyümölcsfákat és más haszonnövényeket sem - írja az Időkép. Az elmúlt napokban érkezett fagyok rendesen megviselték a hazai gyümölcsösöket, több helyen komoly károkat okoztak például a kajszitermésben. A fagyok ellen azonban több módszerrel is lehet védekezni, ilyenek a füstölés, a paraffin gyertya használata, vagy a fagyvédelmi öntözés. Ahogy arról az Agrárszektor korábban már beszámolt, egy Balatonvilágos közelében lévő gyümölcsösben például tüzekkel melegítették a kajszibarackfákat. A lehűlés és a fagyok Európa más országait sem kerülték ki, így Olaszországot sem. Ravenna környékén öntözéses technológiával próbálták védeni a szőlőt és a gyümölcsösöket a termelők.

EZ IS ÉRDEKELHET

De mi a lényege az öntözéses fagyvédelemnek?

Az öntözéses módszer is a bevett fagyvédelmi technológiák közé tartozik, melynek lényege, hogy a víz megfagyásából származó látens hőfelszabadulással tartják elfogadható tartományban a növények hőmérsékletét. A zöld növényekben keringő folyadékban ugyanis oldott sók találhatóak, melyek hatására -1, -3 fokos fagynak is képesek ellenállni. Az öntözés során rájuk kerülő víz viszont 0 fokon már elkezd megfagyni, a jégképződés során felszabaduló hő pedig segít fagyáspont (vagyis -1, -3 fok) fölött tartani a növényekben keringő folyadék hőmérsékletét. A növényeket borító jégpáncél ráadásul jó szigetel a hidegebb környezettel szemben. Ezzel a módszerrel kb. -7 fokos hőmérsékletig lehet eredményesen védekezni. Kisugárzási fagy esetén, nagyon gyenge légmozgás mellett alkalmazható. Ezenfelül azonban szigorú eljárási szabályokat kell betartanunk ahhoz, hogy ne okozzunk kárt a növényeknek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a néhány napja Magyarországra érkezett hidegfront, és a vele járó télies, havas-fagyos időjárás rendesen megviselte a hazai gyümölcstermést, a gyümölcsfák ugyanis jelenleg a virágzás és kezdődő bimbózás időszakában vannak, ekkor pedig egy komolyabb hideg óriási károkat okozhat a termésben. Több termelőt is megkérdeztünk a károk mértékéről és megtudtuk, hogy többüknél is 80-90 százalékban károsodott az idei kajszitermés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?