Elképesztő: így védekeznek a fagy ellen egy balatonvilágosi gyümölcsösben

agrarszektor.hu
A napokban érkezett lehűlés, és fagyok rendesen megviselték a hazai gyümölcsösöket, több helyen komoly károkat okoztak például a kajszitermésben. A fagyok ellen azonban több módszerrel is lehet védekezni, ilyenek a füstölés, a paraffin gyertya használata, vagy a fagyvédelmi öntözés. Egy Balatonvilágos közelében lévő gyümölcsösben például tüzekkel melegítették a kajszibarackfákat.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, a gyengébb fagyok ellen lehet hatékonyan védekezni, és érdemes is. A legismertebb módszerek a füstölés, a paraffin gyertyás védekezés és a fagyvédelmi öntözés. Ezek közül egyébként a fagyvédelmi öntözés a legkörnyezetkímélőbb és egyben a leghatékonyabb, melyre újabban alacsony intenzitású mikro-szórófejeket használnak. Ez víztakarékos módszer, nem okoz vízelöntést még tartós használat esetén sem az ültetvényben, továbbá a képződő jégréteg nem terheli túl az ágakat. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Sokakat váratlanul ért, hogy vasárnapról hétfőre 10-15 fokot csökkent a hőmérséklet az országban, és sok helyen -5, -8 fokokat mértek. A legtöbb kertész ugyanakkor előre készülhetett a lehűlésre, így például egy Balatonvilágos közelében fekvő gyümölcsösben tüzekkel melegítették a kajszibarackfákat a fagy ellen védekezve március 31-én.

Fotó: MTI/Varga György

Fotó: MTI/Varga György

Fotó: MTI/Varga György

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a néhány napja Magyarországra érkezett hidegfront, és a vele járó télies, havas-fagyos időjárás rendesen megviselte a hazai gyümölcstermést, a gyümölcsfák ugyanis jelenleg a virágzás és kezdődő bimbózás időszakában vannak, ekkor pedig egy komolyabb hideg óriási károkat okozhat a termésben. Több termelőt is megkérdeztünk a károk mértékéről és megtudtuk, hogy több termelőnél is 80-90 százalékban károsodott az idei kajszitermés. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?