Robotméhekkel rukkolt elő a Walmart

agrarszektor.hu
A világon minden harmadik falat élelmiszer a méhek áldásos tevékenységének köszönhető, ezért tömeges pusztulásuk komoly veszélyforrás a mezőgazdaság és a globális éléskamra szempontjából. A Walmart szenzorokkal és kamerákkal felszerelt robotméheket állítana hadrendbe a probléma orvoslására. A rovarok beporzó tevékenysége globálisan 265 milliárd euró gazdasági hasznot termel.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az amerikai nagyvállalat szabadalma egy speciális "beporzó drón ". Az önállóan repülni képes kis robotméheket érzékelők és kamerák segítik a növény megtalálásában, és ugyanúgy képesek beporozni az adott növényt, mint az élő méhek. A cégnél az utóbbi időben megszaporodtak az agrár szabadalmak. A CB Insight tech piackutató platform szerint a közelmúltban a Walmart hat mezőgazdasági célú szabadalmat jelentett be, ezek között a növényi károk monitorázására alkalmas eszközöktől a permetező drónokig sokféle újdonság megtalálható.

Az önálló robotok bevonása a gazdálkodásba csökkentheti a költségeket és növelheti a mezőgazdaság hatékonyságát. A házi és a vadon élő méhek végzik a világon élő összes növényfaj 80 százalékénak beporzását, egyetlen méhcsalád 300 millió virágot poroz be naponta. Ezért is baj, hogy a méhek riasztó tempóban pusztulnak az egész világon a globális felmelegedés, az egyre gyakoribb aszályok, a monokultúrás gazdálkodás, a természetes élőhelyek eltűnése, vagy a túlzott vegyszerhasználat miatt. Normális esetben télen a méhcsalád 5-10 százaléka elpusztul, amit tavasszal a természetes szaporulat pótol. Az elmúlt telek során Európában a háziméh-családok mortalitása elérte a 20 százalékot.

A probléma mielőbbi megoldást sürget, így érthető, hogy nem a Walmart az első és egyetlen, aki ilyen robot megteremtésén fáradozik. A Harvard kutatói 2013-ban mutatták be RoboBees névre keresztelt méhméretű robotjukat, amely a debütálás idején csak akkor tudott repülni, ha áramforráshoz kapcsolták. Azóta megoldották ezt a hiányosságot, sőt ma már képes víz alá merülni, vízben úszni vagy felületekhez tapadni a RoboBees továbbfejlesztett változata. Bár a Harvard-méhek több trükköt is képesek végrehajtani, még mindig nem távirányíthatók. A Walmart szabadalmában leírt robotméhek viszont rendelkeznek ezzel a képességgel, valamint a pollen automatikus felismerésére is képesek. Ez azt jelenti, hogy a méhek akár már a közeljövőben bevethetővé válnak a termőföldeken, és nemcsak laborkörülmények között dolgozhatnak.

A Greenpeace számításai szerint a rovarbeporzás globálisan 265 milliárd euró gazdasági hasznot termel, ez az európai mezőgazdaságra vetítve évente 22 milliárd eurónyi érték. Csak Európában 4000 zöldségfajta léte függ a virágbeporzók munkájától, de a gyümölcsfáink nagy részének is van a megporzást végző rovarokra.

Íme, a Greenpeace kisfilmje a robotméhekről:

Tóth Krisztina

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43