Aggasztó kutatás látott napvilágot: súlyos veszély fenyegeti a méheket a földeken

Aggasztó kutatás látott napvilágot: súlyos veszély fenyegeti a méheket a földeken

agrarszektor.hu
Egy argentin és chilei tudósokból álló nemzetközi csapat megállapította, hogy a nagyfeszültségű távvezetékek oszlopainak elektromágneses sugárzása ellehetetleníti a méhek beporzó tevékenységét. A kutatók megállapították, hogy a hasznos rovarok elektromágneses úton tájékozódnak, azonban az elektromágneses sugárzás stresszt okoz bennük, és elriasztja őket.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Mostanra már több kutatás is készült azzal kapcsolatban, hogy a nagyfeszültségű vezetékek milyen hatást gyakorolnak a közvetlen környezetükben élő növényekre és állatokra. Ezek eredménye nem minden esetben lett negatív: az angliai erdőkön áthaladó vezetékek nyomvonala mentén kialakított tisztásokon például a terület sokszínűségét emelő, egyedi biológiai közösség alakult ki - olvasható az Index oldalán. Dél-amerikai szakemberek friss kutatásukban ugyanakkor a mézelő méhek és villanyoszlopok kapcsolatát vizsgálták, mivel ismert, hogy a méhek a tor elején található elektromágneses érzékszervvel tájékozódnak, és érzékelik a virágok elektromágneses sugárzását. A kutatók a vezetékek helyett azért vizsgálták az oszlopokat, mert ezekből - összehasonlításképpen - aktív vezeték nélküli példányt is vizsgálhattak.

Az argentin és chilei tudósok első körben virágokat számoltak, és felmérték a villanyoszlopok környezetében nyíló pipacsokat. Ebből kiderült, hogy a működő vezetékeket tartó pilonok környezetében kevesebb pipacs nyílik. Emellett összehasonlították az oszlopok környezetében mérhető elektromágneses sugárzást.

Az oszlopoktól különböző távolságban befogott méheket vizsgálva megmérték a rovarok HsP70 szintjét - ez mutatja a méheket érő stressz szintjét. Az eredmény igazolta a tudósok előfeltételezését: a villanyoszlopok környezetében több stressz érte a méheket. Az előfeltevést laboratóriumi vizsgálatokkal is megerősítették: a méhek tájékozódással, stresszel és immunrendszerrel összefüggő 14 génjét vizsgálva megállapították, hogy elektromágneses sugárzás hatására 12 gén kifejeződésében eltérés mutatkozott, tehát az állat szervezete érzékenyen reagált a sugárzásra. A tudósok ezután ismét a terepen vizsgálódva azt tapasztalták, hogy minél közelebb volt egy virág a nagyfeszültségű oszlophoz, annál kisebb eséllyel látogatta meg méh.

A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy az elektromos hálózat zavaróan hat a méhek beporzó tevékenységére, így hatással van a környező növényzetre. De nem csak a vezetékek okoznak gondot: egy belga kaptárakat vizsgáló 2020-as kutatás szerint a rovar testét belülről felmelegítő, rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzásból az 5G mikrohullámú antennák frekvenciáján több mint háromszoros teljesítmény nyelődik el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?