2020. február 23. vasárnap Alfréd

Hírek - Piac

A nagy hőségben sokkal gyorsabban érik a dinnye

Két héttel korábban érik az idén a görögdinnye (is) a tavaszi meleg miatt, így már június végén teljes lesz a magyar kínálat. A várható termésmennyiség 192 ezer tonna körül alakulhat, amely mintegy 5 százalékkal múlja alul a 2017-es eredményeket.
 
 

Az áruházláncok lehetőség szerint ne rendeljenek import görögdinnyét a június végén piacra jutó magyar termékre – fogalmazott tájékoztatóján Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A köztestület szerint az elmúlt évek promóciós tevékenysége révén nőtt a hazai éves fogyasztás, és eléri a fejenkénti 13-15 kilogrammot, míg például tíz éve 8-9 kilogramm körül alakult. A NAK az ágazat fejlesztése érdekében most együttműködési megállapodást kötött a Magyar Dinnyetermelők Egyesületével.

A statisztikák szerint Európa negyedik legnagyobb görögdinnye-termőterülete található Magyarországon. Az ágazat teljesítménye az elmúlt 15-20 évben csökkent, de az utóbbi két-három évben 5 ezer hektár körül stabilizálódott. Így idén a görögdinnye termőterülete a 2017-es évivel szinte azonos, mintegy 4800 hektár lesz.

Jelentős változás Békés megyében figyelhető meg, ahol 2018-ra 5-10 százalékkal csökkent a termőterület, főként a hazai termékeket sújtó tavalyi árcsökkenés miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viszont 10-15 százalékkal, 1900 hektárra nőtt a termőterület.

Jóval kevesebbet terem a sárgadinnye
A lényegesen kisebb hazai sárgadinnye-termés csaknem száz százaléka a hazai fogyasztókhoz kerül. Sárgadinnyét a gazdálkodók továbbra is mintegy 600 hektáron termelnek, amelyről az idén várhatóan 18 ezer tonna termést takaríthatnak be.


A 192 ezer tonnás várható idei görögdinnyetermés mintegy 5 százalékkal kevesebb a 2017-esnél. Ennek 40 százalékát exportálják a hazai termelők. Jelentős felvevőpiacnak számítanak a környező országok, illetve Németország és a Baltikum.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu