2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende

Hírek - Piac

Ausztria megtorpedózná a Mercosur-megállapodást

A Latin-Amerikai meghatározó államait tömörítő Mercosur-csoportosulással 2000 óta egyezkedik az Európai Unió. Idén júniusban egy olyan megállapodás született a felek között, amely már csak a tagállamok ratifikálására vár. Úgy tűnik, nem minden állam lelkesedik érte, mivel Brazília és Argentína több olyan termékkel is rendelkezik, ami egy szabad-kereskedelmi megállapodás esetén veszélybe sodorhatná az uniós termelést.
 
 

Ausztriában az illetékes parlamenti bizottság a tervezett EU-Mercosur megállapodás ellen szavazott. A konzervatív ÖVP, a szociáldemokrata SPÖ és jobboldali-populista FPÖ ugyanazon a véleményen volt a kérdésben, csupán a liberálisok nem értettek egyet. Így a kormánynak ezt a döntést kell képviselnie Brüsszelben is. Ez azt jelenti, hogy a szabad-kereskedelmi egyezményt máris megtorpedózták, mivel az Európai Tanácsban egyhangú döntés szükséges a megállapodáshoz. Az osztrákok döntésében szerepet játszhatott a választási kampány is. A jobboldali-konzervatív kormányzat bukása után ugyanis szeptember 29-én dönt a nép az új vezetőkről. Pillanatnyilag egy szakértői kormány irányítja az országot.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most az Agrárszektor Konferenciára!

Az osztrák vélemény szerint Dél-Amerikában pusztítják az esőerdőket, hogy legelőket szabadítsanak fel a marhatartás számára, ennek termékeit pedig Európára zúdítják. Ezt nem szabad Európának vámleépítéssel honorálnia. Az unió viszont a világ legnagyobb szabadkereskedelmi zónájának kialakításáról álmodik. Ezzel a számítások szerint éves szinten 4 milliárd euró vámot takarítana meg, és szabad utat nyitna saját termékei számára Latin-Amerikába.

Gazdatüntetés Brüsszelben, júliusban (Forrás: shutterstock)

Az amazóniai esőerdők pusztítása azonban az exportban érdekelt franciáknál és németeknél is kiütötte a biztosítékot. A franciák azonnal jelezték, hogy a maguk részéről meg fogják vétózni a megállapodást, míg a németek az első felhördülés után elcsendesedtek. Nem csoda: nekik fájna a legjobban, hogy az óhajtott olcsó export meghiúsulna. Az osztrákok most azt mondják, számukra az élelmiszerbiztonság és a környezetvédelem miatt fontos, hogy meghiúsuljon a deal. A hazai agráriumot is óvnák a Dél-Amerikából érkező olcsó importtermékekkel szemben.

A szakértői kormány kancellárja,  Brigitte Bierlein korábban a Mercosur-megállapodás pártján állt. A gazdasági miniszter, Elisabeth Udolf-Strobl is úgy véli, hogy az osztrák vállalkozásoknak több előnyük lenne a szabadkereskedelemből, mint hátrányuk. A közelgő választások után tehát változhat a kérdés megítélése.  Európa és a négy Mercosur-ország (Brazília, Argentína, Uruguay és Paraguay) október végére alakítja ki a megállapodás végleges szövegét. Az új összetételű osztrák parlamentnek már erről kell döntenie.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu