Ausztria megtorpedózná a Mercosur-megállapodást

agrarszektor.hu
A Latin-Amerikai meghatározó államait tömörítő Mercosur-csoportosulással 2000 óta egyezkedik az Európai Unió. Idén júniusban egy olyan megállapodás született a felek között, amely már csak a tagállamok ratifikálására vár. Úgy tűnik, nem minden állam lelkesedik érte, mivel Brazília és Argentína több olyan termékkel is rendelkezik, ami egy szabad-kereskedelmi megállapodás esetén veszélybe sodorhatná az uniós termelést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ausztriában az illetékes parlamenti bizottság a tervezett EU-Mercosur megállapodás ellen szavazott. A konzervatív ÖVP, a szociáldemokrata SPÖ és jobboldali-populista FPÖ ugyanazon a véleményen volt a kérdésben, csupán a liberálisok nem értettek egyet. Így a kormánynak ezt a döntést kell képviselnie Brüsszelben is. Ez azt jelenti, hogy a szabad-kereskedelmi egyezményt máris megtorpedózták, mivel az Európai Tanácsban egyhangú döntés szükséges a megállapodáshoz. Az osztrákok döntésében szerepet játszhatott a választási kampány is. A jobboldali-konzervatív kormányzat bukása után ugyanis szeptember 29-én dönt a nép az új vezetőkről. Pillanatnyilag egy szakértői kormány irányítja az országot.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most az Agrárszektor Konferenciára!

Az osztrák vélemény szerint Dél-Amerikában pusztítják az esőerdőket, hogy legelőket szabadítsanak fel a marhatartás számára, ennek termékeit pedig Európára zúdítják. Ezt nem szabad Európának vámleépítéssel honorálnia. Az unió viszont a világ legnagyobb szabadkereskedelmi zónájának kialakításáról álmodik. Ezzel a számítások szerint éves szinten 4 milliárd euró vámot takarítana meg, és szabad utat nyitna saját termékei számára Latin-Amerikába.

Gazdatüntetés Brüsszelben, júliusban (Forrás: shutterstock)

Az amazóniai esőerdők pusztítása azonban az exportban érdekelt franciáknál és németeknél is kiütötte a biztosítékot. A franciák azonnal jelezték, hogy a maguk részéről meg fogják vétózni a megállapodást, míg a németek az első felhördülés után elcsendesedtek. Nem csoda: nekik fájna a legjobban, hogy az óhajtott olcsó export meghiúsulna. Az osztrákok most azt mondják, számukra az élelmiszerbiztonság és a környezetvédelem miatt fontos, hogy meghiúsuljon a deal. A hazai agráriumot is óvnák a Dél-Amerikából érkező olcsó importtermékekkel szemben.

EZ IS ÉRDEKELHET
A szakértői kormány kancellárja,  Brigitte Bierlein korábban a Mercosur-megállapodás pártján állt. A gazdasági miniszter, Elisabeth Udolf-Strobl is úgy véli, hogy az osztrák vállalkozásoknak több előnyük lenne a szabadkereskedelemből, mint hátrányuk. A közelgő választások után tehát változhat a kérdés megítélése.  Európa és a négy Mercosur-ország (Brazília, Argentína, Uruguay és Paraguay) október végére alakítja ki a megállapodás végleges szövegét. Az új összetételű osztrák parlamentnek már erről kell döntenie.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?