2020. május 29. péntek Magdolna

Hírek - Piac

Csányi cégét jól belekeverték ebbe az ügybe

Belekeverte a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt.-t is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) abba az ellenőrzési ügybe, amelynek végeredményeként öt fűmagkeveréket vontak ki a piacról csírázóképességi, összetételi vagy jelölési hiányosságok miatt. A Nébih adatai szerint két olyan termékkel is gondok voltak, amelyek kiszerelője a KITE Zrt. volt, de a keverékeket valójában a szintén nádudvari Kite-Aprómag Kft. forgalmazza, amelynek viszont a „névhordozáson” kívül nincs köze a KITE Zrt.-hez.
 
 

Excel táblázatban foglalta össze saját honlapján a Nébih, milyen eredményekkel zárultak az úgynevezett sport fűmagkeverékek közelmúltbeli vizsgálatai. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a hivatal kilenc terméket ellenőrzött, amelyek közül végül ötöt ki kellett vonnia a forgalomból csírázóképességi, összetételi és jelölési hiányosságok miatt.

A Nébih cikkünk megjelenésekor ezt a táblázatot szerepeltette honlapján.

A hivatal a táblázatban barna színnel jelölte a kifogásolt paramétereket, amelyek miatt a termékeket vissza kellett hívni. A táblázat szerint a kivont termékek közül kettőnél, a KITE pázsit sport fűmagkeveréknél és a Tuti Tipp Sport fűmagkeveréknél a KITE Zrt. volt a kiszerelő vállalkozás. Az első termékben a vöröscsenkesz ép csíramennyisége 8 százalékos, a rétiperjéé 66 százalékos volt, míg a másodikban a vöröscsenkeszé ért el mindössze 33 százalékot, miközben ezeknél az ide vonatkozó jogszabály 75 százalékos csírázóképességi határértéket állapít meg.

Nem a KITE Zrt., hanem a Kite-Aprómag Kft. érintett az ügyben – nyilatkozta ugyanakkor az agrárszektor.hu-nak Sexty Attila, a Kite-Aprómag ügyvezető igazgatója. Mivel minden csomagoláson egyértelműen a Kite-Aprómag Kft. neve szerepel, szerinte elkerülte a mintavevők figyelmét, hogy a forgalmazó-kiszerelő nem a KITE Zrt. A Kite-Aprómag 1990 óta önálló jogi személyként működik, és csak hordozója a KITE-névnek, mivel korábban a KITE Zrt. 49 százalékos tulajdonostárs volt a cégben – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

MTI-fotó: Marjai János

A kft. tudomásul vette a Nébih vizsgálati eredményeit és intézkedett a maradék termékek visszahívásáról. A Kite-Aprómag a legnagyobb európai fűvetőmag-előállítótól, a dán DLF-től szerzi be termékeit, amelyek a dán hatóság hivatalos fémzárolásával érkeznek, és a magyar cég engedély alapján ezek kicsomagolását végzi különböző méretekben. A dán partnertől kért vélemény szerint tárolási probléma okozhatta a csíravesztést, és más értelmes magyarázatot a Kite-Aprómag sem talált - közölte Sexty Attila.

A további tételek közül szintén csírázóképességi gondok miatt vonták ki a forgalomból a Floria Prémium product sport fűmagkeveréket, amelynek kiszerelője a salgótarjáni Agro Cs Hungary Kft. A Global Grass Sport terméket viszont – amelynél kiszerelőként a Global Grass sp.-t nevezte meg a Nébih – azért kellett visszahívni, mert összetétele jelentősen eltért a csomagoláson feltüntetettől. A német COMPO SAAT Strapazier-Rasen cég Bio Turbo keverékét pedig jelölési hiányosságok és összetételi gondok miatt vonták ki a forgalomból.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu