Csányi cégét jól belekeverték ebbe az ügybe

agrarszektor.hu
Belekeverte a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt.-t is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) abba az ellenőrzési ügybe, amelynek végeredményeként öt fűmagkeveréket vontak ki a piacról csírázóképességi, összetételi vagy jelölési hiányosságok miatt. A Nébih adatai szerint két olyan termékkel is gondok voltak, amelyek kiszerelője a KITE Zrt. volt, de a keverékeket valójában a szintén nádudvari Kite-Aprómag Kft. forgalmazza, amelynek viszont a "névhordozáson" kívül nincs köze a KITE Zrt.-hez.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Excel táblázatban foglalta össze saját honlapján a Nébih, milyen eredményekkel zárultak az úgynevezett sport fűmagkeverékek közelmúltbeli vizsgálatai. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a hivatal kilenc terméket ellenőrzött, amelyek közül végül ötöt ki kellett vonnia a forgalomból csírázóképességi, összetételi és jelölési hiányosságok miatt.

A Nébih cikkünk megjelenésekor ezt a táblázatot szerepeltette honlapján.

A hivatal a táblázatban barna színnel jelölte a kifogásolt paramétereket, amelyek miatt a termékeket vissza kellett hívni. A táblázat szerint a kivont termékek közül kettőnél, a KITE pázsit sport fűmagkeveréknél és a Tuti Tipp Sport fűmagkeveréknél a KITE Zrt. volt a kiszerelő vállalkozás. Az első termékben a vöröscsenkesz ép csíramennyisége 8 százalékos, a rétiperjéé 66 százalékos volt, míg a másodikban a vöröscsenkeszé ért el mindössze 33 százalékot, miközben ezeknél az ide vonatkozó jogszabály 75 százalékos csírázóképességi határértéket állapít meg.

Nem a KITE Zrt., hanem a Kite-Aprómag Kft. érintett az ügyben - nyilatkozta ugyanakkor az agrárszektor.hu-nak Sexty Attila, a Kite-Aprómag ügyvezető igazgatója. Mivel minden csomagoláson egyértelműen a Kite-Aprómag Kft. neve szerepel, szerinte elkerülte a mintavevők figyelmét, hogy a forgalmazó-kiszerelő nem a KITE Zrt. A Kite-Aprómag 1990 óta önálló jogi személyként működik, és csak hordozója a KITE-névnek, mivel korábban a KITE Zrt. 49 százalékos tulajdonostárs volt a cégben - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

MTI-fotó: Marjai János

A kft. tudomásul vette a Nébih vizsgálati eredményeit és intézkedett a maradék termékek visszahívásáról. A Kite-Aprómag a legnagyobb európai fűvetőmag-előállítótól, a dán DLF-től szerzi be termékeit, amelyek a dán hatóság hivatalos fémzárolásával érkeznek, és a magyar cég engedély alapján ezek kicsomagolását végzi különböző méretekben. A dán partnertől kért vélemény szerint tárolási probléma okozhatta a csíravesztést, és más értelmes magyarázatot a Kite-Aprómag sem talált - közölte Sexty Attila.

A további tételek közül szintén csírázóképességi gondok miatt vonták ki a forgalomból a Floria Prémium product sport fűmagkeveréket, amelynek kiszerelője a salgótarjáni Agro Cs Hungary Kft. A Global Grass Sport terméket viszont - amelynél kiszerelőként a Global Grass sp.-t nevezte meg a Nébih - azért kellett visszahívni, mert összetétele jelentősen eltért a csomagoláson feltüntetettől. A német COMPO SAAT Strapazier-Rasen cég Bio Turbo keverékét pedig jelölési hiányosságok és összetételi gondok miatt vonták ki a forgalomból.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13