2021. január 15. péntek Lóránt, Loránd

Hírek - Piac

Feldolgozott csirke és pulyka - ez az erősségünk!

Kisebb az agrár-külkereskedelmi többletünk, mint egy évvel ezelőtt, amiben a járványügyi zárlatok is közrejátszottak. Ugyanakkor ne feledjük: Magyarország 94 százalékban Európával kereskedik, így a csaknem 12 százalékos aktívumcsökkenésben egyéb piaci folyamatok is szerepet játszottak. Ebben a cikkben az állatok és állati termékek forgalmára koncentrálunk. Az adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet élelmiszer-gazdasági statisztikai jelentése szolgáltatta.
 
 

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke 2191 millió eurót, behozatalának értéke 1483 millió eurót tett ki 2018 első negyedévében, az agrár-külkereskedelem aktívuma 708 millió euró, 93 millió euróval (csaknem 12 százalékkal) kevesebb, mint 2017 első negyedévében volt. Magyarország agrár-külkereskedelme ebben a negyedévben is koncentrált volt: a forgalom 94 százalékát európai országokkal bonyolítottuk. Ázsia részesedése 3,9, Amerikáé 1,4százalék volt, Afrika és Ausztrália részesedése pedig a fél százalékot sem érte el.

Agrárkivitelünk piaci megoszlása
Agrárimportunk piaci megoszlása

Deficites sertés-külkereskedelem

Az élő állatok külkereskedelmi forgalma 15 százalékkal nőtt 2018 első negyedévében. Az árucsoport exportértéke 38,8 százalékkal emelkedett, importértéke 8,3 százalékkal esett, így az egyenleg 25,5 millió euróra nőtt 2018 első negyedévében a bázisévhez képest. Az élő baromfi külkereskedelmi forgalma 28,1 százalékkal, a szarvasmarháé 29,3 százalékkal bővült, az élő sertésé viszont 13,3 százalékkal csökkent. Most is Románia volt a legnagyobb élősertés-vásárló, értékben és mennyiségben egyaránt: 37, illetve 31 százalékos részesedéssel. Az élőmarha-kivitel 33 százaléka, 3,5 ezer tonna került Törökországba.

Javul a feldolgozóipar teljesítménye

A húsfélék árucsoport exportértéke 17,7 százalékkal, importértéke 7,4 százalékkal volt több 2018 első negyedévében a bázisidőszakhoz képest. Az aktívum 94,5 millió eurós értéke 38 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbihoz képest. Sertéshúsból a legfontosabb exportpiac továbbra is Japán 22,2 százalékos (17,2 millió euró) részesedéssel, majd Románia (13,2 millió euró, 17 százalék) és Olaszország (7,9 millió euró, 10,2 százalék) következik. Tajvan 6 millió eurós részesedéssel a negyedik legnagyobb célpiac volt.

A sertéshús exporértéke 77,33 millió eurót tett ki. A baromfihús ennél jóval több árbevételt hozott az országnak: 125,3 millió eurót. A baromfihús részaránya a húsfélék exportárbevételéből 53 százalékos.
Sertéshús: Egyre többet hozunk be

Baromfihús: Folyamatosan pozitív egyenleg

Tej: A kivili ár már jó ideje gyenge

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu