2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Piac

Folyamatban a szén-dioxid-kvóta könnyítés előterjesztése

Folyamatban van az az előterjesztés a kormány felé, ami a 2013-2020 közötti időszak szén-dioxid-kvóta-kiosztás kedvezményezettjeiről szól.
 
 

Ha a kormány a felmentés mellett dönt, azt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. 2011.szeptember 30-ig megküldi az Európai Bizottságnak.

Az Unió villamosenergia-termelő létesítmények részére átmeneti ingyenes kiosztást tesz lehetővé, amennyiben a tagállam így dönt, a tárca pedig sikeresen előkészíti a döntést - írja az energiainfo.hu

Jelenleg 150-180 milliárd forintra becsülhető azoknak az üvegházhatású gázok egységeinek értéke, amelyeket derogáció esetén az áramtermelő létesítmények kapnának meg. Ha nincs derogáció, akkor az ezekből az egységekből származó bevételek legalább felét energiahatékonysági programokra kell fordítani.

Korábban a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) kijelentette, hogy ha Magyarország szeptember 30-ig nem juttatja el a villamosenergia-termelők részére átmenetileg ingyenes allokációt tartalmazó dokumentumokat Brüsszelnek, akkor - évente akár 40-90 milliárd forint többletköltségük lehet az érintett vállalkozásoknak, amit kénytelenek lennének az árakban érvényesíteni, a kibocsátási egységek aktuális árfolyamától és a forint-euró keresztárfolyamától függően.

A derogáció nem jelentene teljes feltétel nélküli könnyítést, mert az uniós szabályozás értelmében a kiosztással egyenértékű modernizációt írnak elő.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!