2020. szeptember 21. hétfő Máté, Mirella

Hírek - Piac

Hazai napkollektor piac: óvakodjunk a gagyitól!

Növekvő érdeklődés mutatkozik a napenergiát hasznosító kollektorok és napelemek iránt, a konkrét vásárlások mennyisége mégis visszaesést mutat. Nagy szükség lenne az állami támogatásokra: Emellett a silány termékek és egynyári cégek pedig egyre nagyobb kockázatot jelentenek. A napelemek, napkollektorok száma Magyarországon is egyre bővül, mindemellett nagy lemaradásban vagyunk a szomszédos országokhoz képest is - mondta el a Napi Gazdaság Online-nak Varga Katalin, az Energiaklub megújuló energia projektvezetője, A magyarországi napenergia-piac 2010-ben című elemzés szerzője.
 
 

Az utóbbi években a konkrét megrendelések, vásárlások mennyisége jelentős visszaesést mutat - fogalmazott Varga Pál, a Magyar Épületgépészek Szövetségének alelnöke, a Naplopó Kft. ügyvezetője. Ennek egyik oka a gazdasági-pénzügyi válság, de talán még fontosabb tényező az állami támogatások kedvezőtlen irányú változása.

Az Új Széchenyi Tervben is hangsúlyos szerepet kapott a meglévő lakásállomány energiahatékonyságának növelése, mára azonban kiderült, hogy a költségvetés jelenlegi helyzetében még a tavalyi pályázatok kifizetésére sincs fedezet, nemhogy új pályázatok kiírására – véli a szakember.

A napkollektoros hőtermelés területén még mindig a viszonylag egyszerű, szinte minden családi házon megvalósítható, használati melegvizet készítő rendszer a legelterjedtebb. Egy ilyen rendszerrel az éves melegvíz-szükséglet 60-70 százalékban előállítható, a bekerülési költség pedig kivitelezéssel együtt körülbelül egymillió forint. A hőtechnikailag egyre korszerűbb házak megjelenésével pedig egyre gyakoribb az épületek fűtésére is rásegítő napkollektoros rendszerek megjelenése.

Az utóbbi időben a napelemes áramtermelő rendszerek is egyre rohamosabban terjednek, köszönhetően annak, hogy az áramszolgáltatók ma már viszonylag egyszerű eljárás után átveszik a napelemekkel megtermelt elektromos energiát. Ez jelentős lökést adott az úgynevezett hálózatra visszatápláló rendszereknek.


Kérdéses a megtérülési idő

Egyszerűbb számításokkal 3-6 év közé tehető a megtérülési idő; az inflációt és a kamatokat is figyelembe vevő számítások jelentősen 10 év fölé is emelhetik ezt az értéket. A megtérülés továbbá a támogatásoktól, és attól is függ, hogy milyen technológiát váltunk ki.

Az villamos energiát termelő napelemek jóval magasabb beruházási költséget igényelnek, így állami támogatás nélkül a megtérülés egyelőre meghaladja a napelem-táblák élettartamát.

Idén január elsejétől a napenergiával termelt villamos energia kötelező átvételi ára 29,84 forint/kilowattóra, ami az úgynevezett kiserőművekre vonatkozik. A „háztartási méretű kiserőmű” besorolás, amely olyan napelemekre vonatkozik, amelyek kisfeszültségű hálózatra csatlakoznak. Ebben az áramszolgáltató a hálózatra termelt napenergia-mennyiséget levonja az éves fogyasztásból. Ilyen feltételek mellett tehát csak akkora napelem-rendszert érdemes kiépíteni, amellyel csökkenteni tudjuk a saját fogyasztásunkat.

Megjelentek az egynyári vállalkozások is, akik a legolcsóbb, legsilányabb, döntően Kínából származó, vagy itthon összebarkácsolt termékekkel próbálják elárasztani a piacot – véli Véghely Tamás is, a Magyar Megújuló Energia Szövetség alapítója és elnökségi tagja, a Gaiasolar kft. ügyvezetője.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu