Ilyen traktort még biztosan nem láttál: itt a hollandok nagy dobása

Ilyen traktort még biztosan nem láttál: itt a hollandok nagy dobása

agrarszektor.hu
Egy egészen új traktorkoncepcióval rukkolt elő egy holland növénytermesztő, amelyet aztán egy helyi gépgyártó meg is valósított. Az E-Horse névre keresztelt traktor teljesen elektromos meghajtású, amely a működéséhez szükséges energiát a gép tetejére felszerelt napelemekből nyeri. A gyártó szerint az így létrehozott taktor különösen alkalmas növényápolási feladatokra.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az E-Horse traktor története úgy kezdődött, hogy egy holland gazda, Bastian van der Veen holland olyan járművet keresett, amellyel a növényeit ápolhatja. Ő alkotta meg a gép koncepcióját, amelyet aztán a szintén holland gépgyártó, a Boessenkool valósított meg - írta meg a Future Farming. A tervezés fő szempontjai közé tartozott a minimális súly és a teljesen elektromos működés, ami egyben a károsanyag-kibocsátásmentes munkavégzést is jelentette, de a tervezés során az energiaszükséglet minimalizálását is szem előtt tartották. Az így létrehozott traktort 2023-ban alkalmazták először komolyabban terepen, talajművelésre. A napelemekkel rendelkező járműről pedig bebizonyosodott, hogy egy feltöltéssel hat-nyolc órányi munkára elegendő energiával rendelkezik.

Teljesen elektromos működés, hidraulikus energia nélkül

Az E-Horse-on minden elektromosan működik. A meghajtás fokozatmentesen szabályozható, és egy kis joystickkal vezérelhető. Mind az emelő-, mind a kormányrendszer elektromos működtetésű. A járműben az egyetlen olaj a kerékmotorok hajtóművében található. Mind a négy kerék állandó meghajtású, és egy bizonyos kormányszögig csak az első kerekek kormányozhatók. Így talajművelés közben a jármű úgy működik, mint egy hagyományos traktor. Nagyobb kormányzási szögeknél a négykerék-kormányzás automatikusan bekapcsol, például a lejtőkön történő szűk fordulókhoz. A kormányzás GPS segítségével teljesen automatizálható. A jármű súlya munkagépek nélkül 1880 kilogramm, a maximális utazási sebessége 13 kilométer/óra, míg a maximális munkasebessége pedig 8 kilométer/óra. A traktor számára az energiát egy 20 kWh kapacitású akkumulátor (lítium-ion) és 8 napelem szolgáltatják, de a traktoron összesen 12 napelem számára van hely.

Már megvan a jövőbeni fejlesztések iránya is

A gyártó szerint E-Horse eddig jól teljesített, és az tapasztalatok alapján biztosan további fejlesztések várnak rá. A Boessenkool következő változata nem egy, hanem három emelőberendezéssel lesz felszerelve. Ezt a változatot már egy üzemanyagcella fogja meghajtani. A váz keskenyebb lesz, így a következő generációs modell akár hat méter széles munkagépekkel is dolgozhat. A jelenlegi keret erre nem képes, mert nincs elég hely a szállításhoz szükséges munkagépek összecsukásához, így az csak 3 méter széles munkagépek működtetésére alkalmas. A gyártó közlése szerint a traktor ára várhatóan 100 ezer eurónál fog kezdődni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?