60 éves a Basildon-i New Holland traktorgyár

60 éves a Basildon-i New Holland traktorgyár

agrarszektor.hu
A gyártó különleges kiadású traktorral ünnepli hatvanadik évfordulóját. Az Egyesült Királyságban működő üzem 60 éve gyárt traktorokat a világ számos piacára. Ünnepi kiadású T7.300 traktort mutattak be a jubileum alkalmával. Az 1964-ben megnyitott gyárkomplexum legutóbbi jelentősebb bővítése az alternatív hajtás technológiák fejlesztésével foglalkozó tudásközpont. A 60. évfordulóra elkészült egy ünnepi kiadású traktor is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A basildoni gyárat az 1960-as évek elején, zöldmezős területen nyitotta meg a Ford, amelynek traktor- és mezőgazdasági gépgyártó üzletágát később a Fiat vásárolta meg. A közeli Dagenhamben már meglévő, traktorokat és autókat gyártó üzem szakemberei arra ösztönözték a döntéshozókat, hogy elsősorban a gyártási folyamatok modernizálásának érdekében egy külön traktorgyárat hozzanak létre Basildon városában. Az első gyárépületek kivitelezési munkálatai 1960. április 2-án kezdődtek, és 1964. február 29-én fejeződtek be. Basildon sikertörténete a jellegzetes formájáról elhíresült és elnevezett 38 méter magas víztoronnyal (az úgynevezett „hagymával”) és a 414,528 m² alapterületű legelső gyárépülettel kezdődött 40 hektáros építési területen. Mindez egybeesett a 37-65 lóerős Ford 6X erőgépcsalád bevezetésével, amely a 2000-es Ford 6X traktormodellekből állt. Itt gyártották ugyanakkor a Dexta, 3000 Super Dexta, 4000 Major és 5000 Super Major géptípusokat is, amelyek a „Ford Force” 1968-as bevezetését követően későbbi nevén „Pre-Force” 2/3/4/5000 traktorok lettek - írja az AGROTEC Magyarország Kft. közleményében.

A későbbi jelentős termékfejlesztések közé tartozott a 7A1 „600-as sorozatú” traktorok bevezetése. 1975-ben a legkülönfélébb 2600-tól 7600-ig terjedő szériaszámokkal ellátott gépek, valamint a következő évtől az új továbbfejlesztett, csendesebb „Q” kabinnal „7A2” változatok gurultak le a gyártósorról. 1981-ben ezeket a traktorokat a „Series 10” specifikációra frissítették, amelyek fejlesztései későbbi Force II (1986) és Generation III (1989) változatként váltak közkedvelté. 1991 végén megjelent a teljesen új 40-es sorozat, amelyet később új márkanévvel értékesítettek, amikor a Fiat még abban az évben megvásárolta a Ford New Holland mezőgazdasági gépekkel foglalkozó üzletágát és a New Holland márkanevet választotta.

Ezt követően az üzem New Holland TS, TM, T6000 és T7000 traktorcsaládokat fejlesztették és gyártották itt, napjainkban pedig a T6 és T7 típusokat 125-300 lóerő közötti motorteljesítmény tartományban. 2012-ben vadonatúj modern látogatóközpontot nyitottak meg Basildonban, ugyanebben az évben az üzem elnyerte a bronz fokozatú világszínvonalú gyártói státuszt a munkafolyamatok kezelését illetően. A fejlődés immáron odáig jutott, hogy napjainkban nagyjából ötpercenként gördül le egy komplett traktor a basildoni szerelőszalagokról. A több mint 10 000 különféle műszaki felszereltségi variáció pedig lehetővé teszi a végfelhasználók számára az egyedi igényeikhez leginkább illeszkedő modell kiválasztását. Mindezt az érzést a gazdák világszerte megtapasztalhatják, hiszen az itt gyártott erőgépek több mint 85%-át exportálják

Ünnepi modell bemutatása az évforduló alkalmából

A basildoni gyár 60. születésnapja alkalmából, fenntartva a hagyományt, amely az ezüst Jubileumi 7810-es modellel kezdődött, és az Arany Jubileumi T6.180 és T7.270-es traktor modellekkel folytatódott, a New Holland bemutatott egy ünnepi kiadású T7.300-as traktort. A traktor grafikája a basildoni gyár alapításának korszakát idézi fel, melynél a design csapat a sok technikai előrelépést eredményező 1960-as évtizedből merített ihletet.. A CNH Centro Stile által készített jubileumi kiadás design-hoz az ötleteket a londoni „Swinging '60s” adta, amelyet a kék, sárga, gesztenyebarna és a rózsaszín élénk színei és folyékony formavilága jellemezték. A traktor, amelyből csak egyetlen példányt gyártottak, a basildoni 60. évfordulós ünnepi rendezvényen avatták fel, április 9-én, majd 2024. során különböző kiállításokon kerül bemutatásra

Folytatódó beruházások, fejlesztések

Basildonban végrehajtott legújabb fejlesztések között több jelentős beruházás is szerepel, melyek eredményeként az üzem a New Holland alternatív üzemanyag technológiáinak előszámú fejlesztőközpontja lett. A 2006-ban bejelentet, „Clean Energy Leader” program tovább folytatódik. A vállalat 2021-ben Basildonban megkezdte a sorozatgyártását az iparág első ilyen traktorának., A T6.180 Methane Power LNG-t, z még ebben az évben követte a nagyobb teljesítményű a T7.270 Methane Power CNG. Ezek a fejlesztések lehetővé teszik az energiafüggetlen gazdaság koncepció megvalósítását. A technológia az állati trágyából előállított biometán üzemanyagként történő felhasználásán alapul.

Büszkén ünnepeljük basildoni üzemünk 60 éves fennállását, mindez jól reprezentálja a New Holland márka evolúcióját, amely a mezőgazdasági gépek gyártójából egy olyan világméretű vállalattá nőtte ki magát, amely a gazdák számára kifinomult és új technológiákat fejleszt és egy globális szintű vezető márkaként világszerte hozzájárul a mezőgazdaság fejlődéséhez. Ma Basildon az innováció központja, ahol a jövő kihívásaival is foglalkozunk és világszerte exportált csúcstechnológiás traktorokat gyártunk, mindemellett az alternatív meghajtási technológiák fejlesztőközpontjaként is működik. Itt gyártjuk T6.180 Methane Power traktorunkat. Az Egyesült Királyság egyetlen nagy traktorgyártójaként mi is nagyon büszkék vagyunk az itt dolgozó munkatársainkra, az ő képességeikre és elkötelezettségükre. Ez egy fontos mérföldkő az egész vállalat és mindenki számára, aki a vállalatnál dolgozik vagy az üzemben dolgozott

- mondta Carlo Lambro, New Holland márka elnöke.

A New Holland több mint 125 éve támogatja a mezőgazdasági termelőket technológiával, megoldásokkal és szolgáltatásokkal, amelyekre a termelékeny mezőgazdaság fenntartásához szükségük van. Elsőszámú küldetése az innováció előmozdítása, a vásárlói igényekre adott válaszok biztosítása a mezőgazdasági és könnyű építőipari berendezések széles választékával. A „Clean Energy Leader” program keretében manapság már alternatív üzemanyag-technológiákat használó gépeket is gyárt. Szakértelmünket és innovációinkat precizitással támogatjuk. Kapcsolt szolgáltatásokkal, elkötelezett és globális, erős és hozzáértő kereskedőhálózat segítségével támogatja partnereit.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?