Idén kevesebb lehet az orosz gabonaexport

agrarszektor.hu
Az USDA prognózisa szerint idén is szépnek ígérkezik az orosz gabonatermés. Különösen kukoricából kerülhet több a raktárakba, ami tavalyi kedvezőtlen időjárás után érthető is. A kitárolás és szállítás üteme azonban nincs összhangban a termésnövekedéssel.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Átlagosnak ígérkezik az idei időjárás, így Moszkva a 2018/19-as gazdasági évben kevesebb termést vár a rekordot hozó tavalyinál, de még így is a legmagasabb hozamokkal számolnak 1978 óta. A várakozások szerint búzából 74 millió tonnát takaríthatnak be, ami a kisebb termőterületnek köszönhetően 11 millió tonnával múlja alul a múlt évi termést. Az árpa termőterülete nem csökkent, viszont az átlaghozamok gyengébben alakulhatnak, ezért az össztermést kevesebbnek várják.

Kukoricából viszont szignifikáns lehet a növekedés: jelenleg 16,4 millió tonnás eredményt valószínűsítenek a szakemberek. Ez a némiképp nagyobb vetett területnek és a tavalyinál előnyösebb időjárásnak köszönhető. A gabonaexport a 2018/19-es gazdasági évben elérheti a 48,55 millió tonnát, amiből a búza 36 millió tonna lehet. Mivel az orosz raktárakban még mindig ott van a tavalyi búza, a kukorica iránt pedig stabil a belső kereslet, ezért az idei gazdasági évre az USDA enyhe gabonaexport-csökkenést valószínűsít Oroszországban.

MTI Fotó: Máthé Zoltán
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?