2021. április 17. szombat Rudolf

Hírek - Piac

Idén kevesebb lehet az orosz gabonaexport

Az USDA prognózisa szerint idén is szépnek ígérkezik az orosz gabonatermés. Különösen kukoricából kerülhet több a raktárakba, ami tavalyi kedvezőtlen időjárás után érthető is. A kitárolás és szállítás üteme azonban nincs összhangban a termésnövekedéssel.
 
 

Átlagosnak ígérkezik az idei időjárás, így Moszkva a 2018/19-as gazdasági évben kevesebb termést vár a rekordot hozó tavalyinál, de még így is a legmagasabb hozamokkal számolnak 1978 óta. A várakozások szerint búzából 74 millió tonnát takaríthatnak be, ami a kisebb termőterületnek köszönhetően 11 millió tonnával múlja alul a múlt évi termést. Az árpa termőterülete nem csökkent, viszont az átlaghozamok gyengébben alakulhatnak, ezért az össztermést kevesebbnek várják.

Kukoricából viszont szignifikáns lehet a növekedés: jelenleg 16,4 millió tonnás eredményt valószínűsítenek a szakemberek. Ez a némiképp nagyobb vetett területnek és a tavalyinál előnyösebb időjárásnak köszönhető. A gabonaexport a 2018/19-es gazdasági évben elérheti a 48,55 millió tonnát, amiből a búza 36 millió tonna lehet. Mivel az orosz raktárakban még mindig ott van a tavalyi búza, a kukorica iránt pedig stabil a belső kereslet, ezért az idei gazdasági évre az USDA enyhe gabonaexport-csökkenést valószínűsít Oroszországban.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu