2020. július 10. péntek Amália

Hírek - Piac

Ilyen két éve nem volt! - Újra nőttek az árak

Összesen 1,2 százalékkal emelkedtek szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához képest. Ezzel hosszú ideje tartó negatív trend tört meg, mivel az árak több mint két éve, 2013 júniusa óta először emelkedtek éves összehasonlításban. A növekedést a növényi termékek árának 8,5%-os emelkedése okozta, míg az élő állatok és állati termékek ára továbbra is csökkent, 9,1%-kal. A januári-szeptemberi összehasonlítás viszont a mezőgazdasági áraknál továbbra is csökkenést mutat.
 
 

Az idén szeptemberben minden kiemelt növényi termékcsoport ára emelkedett az előző év szeptemberéhez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az 1,2 százalékos emelkedéssel az MTI szerint több mint két éves trend tört meg.

A legkisebb mértékben (0,7%-kal) a burgonya ára növekedett, a legnagyobb mértékben (22,8%-kal) a gyümölcsöké. A gabonafélék ára 2,1%-kal lett magasabb. Ugyanakkor az élő állatok termelőiár-szintje 5,4, az állati termékeké 17%-kal lett alacsonyabb. A tej felvásárlási ára 2014. februártól csökkent, azonban 2015 szeptemberében növekedett: míg augusztusban 76 forint volt a literenkénti ár, szeptemberben már 79 forint.


2015. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 4,7%-kal csökkentek, ezen belül a növényi termékek ára 1,8, az élő állatok és állati termékek ára 9,2%-kal. A vágósertés ára 12, a tej termelői ára 21%-kal esett vissza.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 1,8%-kal alacsonyabbak voltak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 2,5%-os csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,8%-os növekedéséből adódott. A folyó termelőfelhasználás árszínvonalának mérséklődése az energia és kenőanyagok árának 10,7 és a takarmányok árának 5,4%-os csökkenéséből, illetve az állatgyógyászati termékek 3,7, a növényvédő szerek 2,2 és a műtrágyák árának 2,6%-os növekedéséből tevődik össze.

Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 2015. január–szeptemberben 97,0% volt. Ez azt jelenti, hogy 2014 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben csökkentek, mint a ráfordítási árak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu