Kazahsztánt minden érdekli, amit a magyar agrárium nyújtani tud

agrarszektor.hu
Az állattenyésztés, a növénytermesztés és a tudomány, valamint az oktatás területén is elképzelhető a kapcsolatok fejlesztése Magyarország és Kazahsztán között. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese Isaeva Gulmira Sultanbayevnával, Kazahsztán agrárminiszter-helyettesével folytatott megbeszélést Budapesten.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tárgyaláson a kazah fél kifejtette: szarvasmarha-tenyészállatok mellett tejelőmarha, bárány, baromfi, sertés és vetőmag importjára is szüksége van a közép-ázsiai országnak ambiciózus agrárfejlesztési tervei megvalósításához. Ezen túlmenően a korábban működő, de mára tönkrement öntözési hálózat visszaállítását tervezik. Ebben a munkában is számítanak hazánk tapasztalatára és az öntözésfejlesztéssel foglalkozó, Magyarországon működő vállalkozások segítségére.

Farkas Sándor a kétoldalú megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a magyar vetőmagok a világpiacon is versenyképes áruk, mint ahogyan a magyarországi húsmarha-tenyészüszőállomány is világszínvonalú. Hazánk emellett minőségi sertéshúst állít elő, amivel kapcsolatban a miniszterhelyettes biztosította kazah kollégáját arról, hogy a magyar házisertést egyáltalán nem érinti a sertéspestis. Mint fogalmazott, állategészségügyi rendszerünk elismerten szigorú, számos piacra jelenleg is szállítunk ezekből a termékekből.

Az éghajlatváltozás miatt az öntözésfejlesztés jelenti hazánkban is a legnagyobb kihívást - fogalmazott Farkas Sándor. Magyarország GMO-mentes politikát folytat, így köztermesztésbe nem kerülhet génmódosított vetőmag, és célunk, hogy minél hamarabb génmódosítástól mentes szójával váltsuk ki az állati takarmányt. A két ország miniszterhelyettese egyeztetett még a közös oktatási és kutatási programokban való részvétel lehetőségeiről is.

(Forrás: Agrárminisztérium)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03