2021. január 24. vasárnap Timót

Hírek - Piac

Sertéspestis: 2020-ban tovább romlik a helyzet Ázsiában

A holland Rabobank elemzői a jövő évre lassú állománynövekedéssel számolnak a kínai sertésszektorban, ez azonban nem fogja növelni a sertéshús piaci kínálatát. Eközben Vietnámban és a Fülöp-szigeteken is egyre súlyosabb a helyzet.
 
 

Kínában az idei 55 százalékos állománycsökkenést 2020-ban enyhe bővülés követheti, és az év végére a sertéslétszám 8 százalékkal haladhatja meg az év eleji szintet a holland Rabobank elemzői szerint, írja a topagrar.com.  A bő 200 milliós egyedszám azonban még mindig csak fele annyi állatot jelent majd, mint amennyivel 2018-ban büszkélkedhett az ország. Az állománynövelési törekvések eleinte a rendelkezésre álló vágóállat mennyiségét is korlátozni fogják - számolnak a hollandok. Ezért a sertéshús piacán nemcsak hogy nem éreznek majd pozitív irányú változást a fogyasztók, de egyenesen csökkenni fog a kínált mennyiség az idei évhez képest: 15 százalékkal 35 millió tonnára zsugorodik.

A szűk kínálat miatt az árak továbbra is magas szinten maradnak és az importigény is jelentős lesz. Ebből leginkább Brazília profitálhat a jövő évben, ahol - Európával ellentétben - sikerült növelni a sertéskibocsátást. A nyertesek közé tartozhat az USA is, hiszen Brazíliához hasonlóan itt is 5 százalékkal nőtt a termelés idén, továbbá a kereskedelmi akadályok is elhárultak a december középén elért részmegállapodás nyomán.

Vietnámban az idén február és december között megjelenő sertéspestis az állomány ötödét , csaknem 6 millió sertést vont ki a termelésből, ami év végéig elérheti 7,5 milliós számot is. Itt a hollandok azzal kalkulálnak, hogy 2020-ban akár az állomány további 13 százaléka eshet a kór áldozatául. A sertéshústermelés idén bő 20 százalékos visszaesést könyvelhetett el az országban, és jövőre további 8 százalékkal csökkenhet. A magas áraknak köszönhetően a sertéshús-fogyasztást csaknem ugyanolyan mértékben fogják vissza a vietnámi vásárlók, mint amekkora esést a termelés mutat.

A Fülöp-szigeteken is terjed az afrikai sertéspestis, Luzon szigetén 2020-ban 8 százalékos sertéshústermelés-csökkenéssel számolnak, ami 1,5 tonnás kibocsátást jelent. Ha a többi szigeten és a nagyobb termelőegységekben is megjelenik a vírus, akkor az állománycsökkenés elérheti a 19 százalékot, a hústermelés pedig 13 százalékos eséssel 1,4 millió tonnára zsugorodhat a Rabobank szerint.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu