Aggasztó a helyzet: még nagyobb sertéshúspara jöhet 2020-ban

Aggasztó a helyzet: még nagyobb sertéshúspara jöhet 2020-ban

agrarszektor.hu
A sertéshús globális termelésének 9 százalékos csökkenését várják a szakértők 2020-ban. Ennek oka, hogy az olyan afrikaisertéspestis-vírus (ASP) által érintett régiókban, mint Ázsia, Kelet-Európa és Afrika, várhatóan csökkentik majd idén az előállítást.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A globális sertéstermelés várhatóan újabb, egymást követő évben csökken majd az ázsiai, afrikai és európai ASP-kitörések miatt, ez a csökkenés az USDA szakértői szerint az idén 9 százalékos lesz - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az előrejelzés mintegy 4 százalékkal felfelé módosította a kínai sertéshús termelést, mivel a termelők nagyobb vágósúllyal küldik az állataikat a profitmaximalizálás érdekében.

Ennek ellenére a tavaly regisztrált kínai sertésállomány 41 százalékos csökkenése egyértelműen befolyásolja a 2020-as termelési szintet, amely várhatóan 23 százalékkal csökken 2019-hez képest. A Fülöp-szigeteken a sertéstermelés várhatóan 10 százalékkal csökken a tavalyi adatokhoz képest, mivel szeptember óta az országot több ASP-kitörés sújtotta. Ezzel szemben Brazíliában (+ 5%), az Egyesült Államokban (+ 4%), az EU-ban (+1%) és Kanadában várhatóan növekedni fog a termelés, mivel ők a kínai sertéshús piac fő beszállítói. A kínai sertésimport így várhatóan eléri a 3,7 millió tonnát, ami 42%-kal több, mint 2019-ben.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?