2020. június 1. hétfő Tünde

Hírek - Piac

Újabb kanyarokat vesz a gabonák ára

A két fontos gabonaféle ára egy irányban szokott mozogni, hiszen részben helyettesíthetőek egymással. A búzáé elindult felfelé, de a kukoricáén még nem látunk emelkedést, sőt, éppen ellenkezőleg. De mint tudjuk, aratáskor a leggyorsabban a jó termésről szóló hírek terjednek. Előbb-utóbb itt is új deal születik.
 
 

Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása alapján 952 ezer hektárról 5 millió tonna búzát arattak a gazdák. dén ősszel pedig egy picivel több, 995 ezer hektáron kerülhet a földbe a mag. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza fronthavi jegyzése 175–183 dollár/tonna között hullámzott szeptember 23. és október 4. között - áll a NAIK AKI piaci elemzésében.  A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 176 euró/tonnáig erősödött ugyanekkor. Magyarországon a fizikai piacon az egy évvel korábbinál 4 százalékkal alacsonyabb, átlagosan 50,5 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott az étkezési búza szeptember utolsó hetében a NAIK AKI PÁIR adatai szerint. A takarmánybúza termelői ára 46 ezer forint/tonna (–15 százalék) volt ugyanekkor.

Az IGC szakértői a világ kukoricatermését 1099 millió tonnára becsülik a 2019/2020. gazdasági évre, ami 3 százalékkal lenne kevesebb a folyó szezon kibocsátásánál. Ez a volumen 40 millió tonnával múlná alul az előre jelzett felhasználást, így 12 százalékkal kevesebb termény maradhat a tárolókban a szezon végére. A világ első számú kukoricatermelőjénél, az Amerikai Egyesült Államokban az egy évvel korábbinál 4 százalékkal kevesebb, 350,5 millió tonna lehet az idei kukoricatermés (USDA). Az Európai Unióban a Tallage elemzői a 2018. évinél 3 százalékkal több, 63,3 millió tonna kukoricatermést helyeztek kilátásba. Romániában 4 százalékkal 13,1 millió tonnára, Franciaországban 1 százalékkal 12,38 millió tonnára nőhet a termelés.

Magyarországon az AM tájékoztatása szerint a közel 983 ezer hektár előirányzott terület 3 százalékán végeztek a betakarítással a gazdák szeptember 18-ig. A chicagói árutőzsdén 151–154 dollár/tonna között mozgott a kukorica 2019. decemberi jegyzése október első napjaiban. A párizsi árutőzsdén 165 euró/tonnáért (2019. novemberi lejárat) jegyezték a terményt ugyanekkor. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacon az egy évvel korábbinál 7 százalékkal alacsonyabb, átlagosan 41,7 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica szeptember negyedik hetében.


Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu