Merre indulnak el a gabonaárak? - Így látja az elemző

agrarszektor.hu
Az USA-n kívüli világ a vártnál jobb terméseredményeket mutat az északi féltekén. Közvetlen térségünkben a tavalyinál szebb számokkal rukkoltak elő az oroszok, az ukránok és a románok is. Az Amerikából érkező rossz hírek legfeljebb az árak esését gátolhatják meg, érdemi drágulást nem valószínű, hogy okozni tudnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egyelőre az összes információ azt sugallja, hogy nem rosszak az idei terméseredmények. Az orosz búza mennyisége a hivatalos adatok alapján 76,6 millió tonna lett. (Csak a fejlődési potenciál érzékeltetésére: ez a termés 2,8 t/ha átlagot jelent.) Ha számolunk is némi tisztítási, raktározási veszteséggel, ez akkor is jó eséllyel több búzát jelent, mint az eddig várt 72 millió tonna. A betakarítással 96,4%-ban végeztek, nem várható, hogy a maradék rontson az eredményen, sőt.

A napraforgó esetében még a betakarítás félénél járnak az oroszok. Az eddigi átlaghozamok 2,05 tonnát eredményeztek, tavaly ez 1,72 t/ha volt, így itt is jobb lesz az eredmény, mint amit eddig vártak. Emellett az árpa is jobban teljesített, így már csak a kukorica van hátra, de ez Oroszországban nem túl jelentős kultúra.

Nem úgy Ukrajnában, legfőbb riválisunknál, ahol a kukorica betakarítása jó ütemben halad, és a következő két hét időjárása is kedvező lesz az aratáshoz. Friss adatok most nem jelentek meg a várható mennyiségről, de az eladási aktivitás nőtt, és a távolabbi határidőkre is alig haladják meg a jegyzések a 170 dollárt tonnánként, hajóra rakva. A jelenlegi, azonnali árakhoz képest ez ugyan jobb 6-8 dollárral, de ha összevetjük a román kukorica árával, nem túl biztatóak a kilátások. Ez ugyanis már 148-149 eurós áron forog, ami azt jelenti, hogy a magyar kukorica ebbe az irányba csak úgy tud eljutni, ha az itthoni árak nem magasabbak 120-125 euórónál, vagyis

a kukorica reális értéke 40 ezer forint körül mozog tonnánként, és még csak nem is telephelyen, hanem uszályba vagy vagonba rakva.

Az unión belül is jobb terméseredményekről tudunk, mint néhány napja. A legutóbbi hírek a francia búzatermés számait magasabbnak mutatják, most 39,7 millió tonnát jeleznek. Ez azt eredményezi, hogy az EU-n kívüli országokba irányuló francia kivitel idén 11,7 millió tonna lehet, 2 millió tonnával több, mint tavaly volt. A francia kukoricatermés még kérdéses. Havi jelentésében a francia minisztérium 300 ezer tonnával 12,5 millió tonnára csökkentette a várt mennyiséget. Még ez is 2 millió tonnás növekedést jelentene a tavalyi évhez képest, az exportra rendelkezésre álló árualap így itt is nőne.

A következő fél év kilátásai pillanatnyilag inkább a kínálati oldal tartós túlsúlyát vetítik előre, és változatlanul csak a déli félteke hozhat meglepetést. Az USA-ban várható kisebb szójabab- és kukoricatermés csak az árak csökkenését akadályozhatja meg, jelentős drágulást nem okozhat.

Bidló Gábor

Budagabona/PrudensCeres

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?