Újabb kanyarokat vesz a gabonák ára

agrarszektor.hu
A két fontos gabonaféle ára egy irányban szokott mozogni, hiszen részben helyettesíthetőek egymással. A búzáé elindult felfelé, de a kukoricáén még nem látunk emelkedést, sőt, éppen ellenkezőleg. De mint tudjuk, aratáskor a leggyorsabban a jó termésről szóló hírek terjednek. Előbb-utóbb itt is új deal születik.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása alapján 952 ezer hektárról 5 millió tonna búzát arattak a gazdák. dén ősszel pedig egy picivel több, 995 ezer hektáron kerülhet a földbe a mag. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza fronthavi jegyzése 175-183 dollár/tonna között hullámzott szeptember 23. és október 4. között - áll a NAIK AKI piaci elemzésében. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 176 euró/tonnáig erősödött ugyanekkor. Magyarországon a fizikai piacon az egy évvel korábbinál 4 százalékkal alacsonyabb, átlagosan 50,5 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott az étkezési búza szeptember utolsó hetében a NAIK AKI PÁIR adatai szerint. A takarmánybúza termelői ára 46 ezer forint/tonna (-15 százalék) volt ugyanekkor.

Az IGC szakértői a világ kukoricatermését 1099 millió tonnára becsülik a 2019/2020. gazdasági évre, ami 3 százalékkal lenne kevesebb a folyó szezon kibocsátásánál. Ez a volumen 40 millió tonnával múlná alul az előre jelzett felhasználást, így 12 százalékkal kevesebb termény maradhat a tárolókban a szezon végére. A világ első számú kukoricatermelőjénél, az Amerikai Egyesült Államokban az egy évvel korábbinál 4 százalékkal kevesebb, 350,5 millió tonna lehet az idei kukoricatermés (USDA). Az Európai Unióban a Tallage elemzői a 2018. évinél 3 százalékkal több, 63,3 millió tonna kukoricatermést helyeztek kilátásba. Romániában 4 százalékkal 13,1 millió tonnára, Franciaországban 1 százalékkal 12,38 millió tonnára nőhet a termelés.

Magyarországon az AM tájékoztatása szerint a közel 983 ezer hektár előirányzott terület 3 százalékán végeztek a betakarítással a gazdák szeptember 18-ig. A chicagói árutőzsdén 151-154 dollár/tonna között mozgott a kukorica 2019. decemberi jegyzése október első napjaiban. A párizsi árutőzsdén 165 euró/tonnáért (2019. novemberi lejárat) jegyezték a terményt ugyanekkor. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacon az egy évvel korábbinál 7 százalékkal alacsonyabb, átlagosan 41,7 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica szeptember negyedik hetében.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?