Kukorica: az amerikai pánik a tőzsdén keresztül mindenkit elér

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államokban 34 millió tonna kukorica hiányozhat a raktárakból az idei szezon végén. Évtizedek óta nem volt ilyen gyenge a szezonkezdésük, mint most. Bár másutt nem várható terméscsökkenés, az amerikai pánik a tőzsdén keresztül mindenhová elér. Mindez persze nem jelenti azt, hogy az ijedtség egészen a betakarításig kitart.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az USDA keddi jelentésében jelentősen csökkentette a világ várható kukoricatermését 2019/20-as szezonra. Ez bombahír lehetne, de akik követik az eseményeket, azokat nem lepte meg. A számok mögé nézve látszik, hogy mindez az USA várható termésének kb. 34 millió tonnás csökkenése miatt következett be. Az amerikai farmerek ugyanis júniusra még mindig alig 82 %-on állnak kukoricavetéssel, szemben a korábbi 99 %-os átlaggal. Ezért az USDA meglépte azt, amit az elmúlt közel harminc évben talán csak egyszer tett meg: mind a vetésterületet, mind a várható hozamot alacsonyabbra várják.

Az árak ennek megfelelően Chicagoban nagyon megugrottak, amint az a barchart.com ábráján is látszik. A folyamat immár négy hete tart, és a rossz hírek folyamatos érkezése csak erősíti.

Ami miatt nem árt az óvatosság: az USDA szerint másutt nem csökken a várható termés, sőt Argentínában és Brazíliában emelték is a várható eredményeket. Immár a brazilok 2018/2019-es termésmennyiségét 101 millió tonnára teszi az USDA. A helyi adatok alapján ez még ennél nagyobb is lehet, ők 1,76 millió tonnával emelték a várható termés mennyiségét.

EZ IS ÉRDEKELHET
2015 június-júliusában és 2016 júliusában is volt egy hasonló nagy ugrás az árakban, ám ezek néhány hét alatt vissza is tértek egy alacsonyabb szintre, körülbelül oda, hol május közepén voltak. Persze nem biztos, hogy ez most is bekövetkezik, hiszen ha a magas árak miatt csökken az USA versenyképessége a világpiacon, akkor a szűkülő kínálat erőteljes korrekciót hozhat a belpiaci árakban is.

Bidló Gábor, Budagabona Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09