Micsoda?! A britek búzabehozatalra szorulhatnak

agrarszektor.hu
Nagy-Britannia adja az EU-28 búzakibocsátásának 10 százalékát, és rendszeresen állítanak fel termelési világrekordokat ebben a kultúrában. Most mégis megszeppentek. A száraz ősz miatt nem úgy halad a búza vetése, mint máskor - írja az ami.informiert.de.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Hiába az idei bőtermés, vegyes érzelmekkel figyelik a búzapiac alakulását a brit szigeteken, ami meglátszik az emelkedő tőzsdei jegyzéséken is. A termelői árak szintén felfelé tartanak, legyen szó étkezési vagy takarmánybúzáról. A londoni tőzsdén a takarmánybúza már elérte a 161,5 eurót (53,5 ezer Ft) tonnánként, és novemberben tovább emelkedett. A takarmánygabona árát az is támasztja, hogy az USA-ban nagyon vontatottan halad a tavaszi áradások miatt későn elvetett kukorica betakarítása. Vagyis úgy néz ki, hogy a helyettesítő termékből kevesebb és később jelenik meg a piacon. Eközben Argentínában és Ausztráliában is késik az aratás az időjárás miatt.

Attól azonban mégsem kell tartani, hogy meglódul a búza ára, hiszen a kínálat összességében bőséges a világpiacon. Mint arról az agrárszektor.hu is írt, a franciáknál éppenhogy a felesleg levezetése okoz gondot. Nemcsak Európában jó a termés, de a fekete-tengeri régióban is. Angliában azonban hűti a kedélyeket, hogy tavaly nagy veszteségket szenvedtek el az aszály miatt, és az idei ősz is nagyon száraznak indult, ezért a termelők nem tudták időben elvetni a búzát. Noha tudjuk, hogy a novemberben elvetett búzából is lehet jó termés, kiváló azonban sosem lesz. Emiatt félő, hogy a 2020. évi aratás gyenge termést hoz, és olyasmi történik, amire rég nem volt példa: Anglia nettó búzaimportőrré válhat. A tőzsdei reagálás ennek köszönhető.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?