2020. január 27. hétfő Angelika

Hírek - Piac

Merre indulnak el a gabonaárak? - Így látja az elemző

Az USA-n kívüli világ a vártnál jobb terméseredményeket mutat az északi féltekén. Közvetlen térségünkben a tavalyinál szebb számokkal rukkoltak elő az oroszok, az ukránok és a románok is. Az Amerikából érkező rossz hírek legfeljebb az árak esését gátolhatják meg, érdemi drágulást nem valószínű, hogy okozni tudnak.
 
 

Egyelőre az összes információ azt sugallja, hogy nem rosszak az idei terméseredmények. Az orosz búza mennyisége a hivatalos adatok alapján 76,6 millió tonna lett. (Csak a fejlődési potenciál érzékeltetésére: ez a termés 2,8 t/ha átlagot jelent.) Ha számolunk is némi tisztítási, raktározási veszteséggel, ez akkor is jó eséllyel több búzát jelent, mint az eddig várt 72 millió tonna. A betakarítással 96,4%-ban végeztek, nem várható, hogy a maradék rontson az eredményen, sőt.

A napraforgó esetében még a betakarítás félénél járnak az oroszok. Az eddigi átlaghozamok 2,05 tonnát eredményeztek, tavaly ez 1,72 t/ha volt, így itt is jobb lesz az eredmény, mint amit eddig vártak. Emellett az árpa is jobban teljesített, így már csak a kukorica van hátra, de ez Oroszországban nem túl jelentős kultúra.

Nem úgy Ukrajnában, legfőbb riválisunknál, ahol a kukorica betakarítása jó ütemben halad, és a következő két hét időjárása is kedvező lesz az aratáshoz. Friss adatok most nem jelentek meg a várható mennyiségről, de az eladási aktivitás nőtt, és a távolabbi határidőkre is alig haladják meg a jegyzések a 170 dollárt tonnánként, hajóra rakva. A jelenlegi, azonnali árakhoz képest ez ugyan jobb 6-8 dollárral, de ha összevetjük a román kukorica árával, nem túl biztatóak a kilátások. Ez ugyanis már 148–149 eurós áron forog, ami azt jelenti, hogy a magyar kukorica ebbe az irányba csak úgy tud eljutni, ha az itthoni árak nem magasabbak 120–125 euórónál, vagyis

a kukorica reális értéke 40 ezer forint körül mozog tonnánként, és még csak nem is telephelyen, hanem uszályba vagy vagonba rakva.

Az unión belül is jobb terméseredményekről tudunk, mint néhány napja. A legutóbbi hírek a francia búzatermés számait magasabbnak mutatják, most 39,7 millió tonnát jeleznek. Ez azt eredményezi, hogy az EU-n kívüli országokba irányuló francia kivitel idén 11,7 millió tonna lehet, 2 millió tonnával több, mint tavaly volt. A francia kukoricatermés még kérdéses. Havi jelentésében a francia minisztérium 300 ezer tonnával 12,5 millió tonnára csökkentette a várt mennyiséget. Még ez is 2 millió tonnás növekedést jelentene a tavalyi évhez képest, az exportra rendelkezésre álló árualap így itt is nőne.

A következő fél év kilátásai pillanatnyilag inkább a kínálati oldal tartós túlsúlyát vetítik előre, és változatlanul csak a déli félteke hozhat meglepetést. Az USA-ban várható kisebb szójabab- és kukoricatermés csak az árak csökkenését akadályozhatja meg, jelentős drágulást nem okozhat.

Bidló Gábor

Budagabona/PrudensCeres

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu