Kevesebb kukorica termett, mégis alacsonyabb az ára

agrarszektor.hu
Világszinten kevesebb idén a rendelkezésre álló kukorica, de a térségünkben ebből nem sokat érzékelünk, főként, ha rápillantunk az árakra. A hazai átvételi ajánlatok most 8 százalékkal kevesebbről indulnak, mint egy évvel ezelőtt. Sokan inkább egészen júniusig tárolni fogják ezt a gabonát.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az USDA szakértői a világ kukoricatermését 1104 millió tonnára (-2 százalék) jelzik a 2019/2020. gazdasági évre. Ez a volumen 2 százalékkal múlná alul az előre jelzett felhasználást, így 303 millió tonna termény maradhat a tárolókban a szezon végére - áll a NAIK AKI piaci jelentésében. A világelső kukoricatermelő Amerikai Egyesült Államokban az egy évvel korábbinál 4 százalékkal kevesebb, 350 millió tonna lehet az idei kukoricatermés. (Egész pontosan 4,4 százalékról van szó. Bár ez nem tűnik nagy számnak, az USA esetén ez 16 millió tonna mínuszt jelent - agrárszektor.hu.) Az országban szeptember közepén kezdődött a betakarítás, október 15-ig az előirányzott terület 22 százalékán végeztek az aratással az amerikai termelők.

Magyarországon az AM tájékoztatása szerint a közel 983 ezer hektár 31 százalékáról 2,4 millió tonna termés került a tárolókba október 8-ig. (Az előzetes várakozások csaknem 8 millió tonnás magyar termést valószínűsítenek, a nagy termőképességű hibridek az aratás végén kerülnek a tárolókba  - agrárszektor.hu.)

A chicagói árutőzsdén 150-157 dollár/tonna között mozgott a kukorica 2019. decemberi jegyzése október 7. és 18. között, míg a párizsi árutőzsdén 164-166 euró/tonna tartományban hullámzott a termény jegyzése ugyanekkor. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacon az egy évvel korábbinál 8 százalékkal alacsonyabb, átlagosan 41,5 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica október második hetében.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?