2019. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Hírek - Piac

Vámháború: Életbe léptek az unió ellenintézkedései

Mától az USA-ból érkező kukorica nehezebben jut be az uniós piacra, a jövő héttől pedig a szójaexportjuk torpan meg Kína kapuinál. Donald Trump amerikai elnök nem hagyott kétséget afelől, hogy ha ez bekövetkezik, akkor más területeken is büntetni fogja a világot, nemcsak az acél- és alumíniumtermékek terén. A németek élelmiszeripari bevételeiből minden harmadik euró a külpiacokról érkezik a kasszába. Érthető, ha aggódnak a kirobbant kereskedelmi háború miatt.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Mától - egy héttel korábban, mint ahogy azt eredetileg tervezték - büntetővámok léptek életbe Amerikával szemben, válaszlépésként az európai acélra és alumíniumra kivetett magas vámokra. Az Egyesült Államokból érkező kukorica, tőzegáfonya és bab behozatalát ezzel máris megnehezítette Európa. A tagállamok egyhangú döntése nyomán 25 százalékos büntetővám terheli ezen termékeket, az importáru értéke 2,8 milliárd euró. Kína - szintén az amerikai acél- és alumíniumipari büntetővámok miatt - július elsején készül 10 százalékkal megemelni a szója-, a  kukorica-, a búza- és hústermékek díjtételét.

Mi lesz most?

Donald Trump amerikai elnök azonban nem hagyott kétséget afelől, hogy ha ez bekövetkezik, akkor nemcsak az ipari termékek területén fogja büntetni a világot. Christoph Minhoff, a Német Élelmiszeripari Egyesülés főtitkára joggal aggódik a protekcionista "adok-kapok" miatt:  „Érthető az Európai Unió reakciója az Egyesült Államok lépéseire, mégis azon kellene munkálkodnunk, hogy ne kerüljünk egy olyan spirálba, amiből aztán nem tud kikeveredni a kereskedelem." Az exporttevékenység zavartalansága nagyon is fontos a német élelmiszeripar számára: minden harmadik eurót a külpiacokon keresnek meg. Az Európai Unió és Kína után Németország legfontosabb élelmiszeripari exportpartnere az USA. 2017-ben 1,7 milliárd euró értekben szállítottak ki ide árut.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu