Vámháború: Életbe léptek az unió ellenintézkedései

agrarszektor.hu
Mától az USA-ból érkező kukorica nehezebben jut be az uniós piacra, a jövő héttől pedig a szójaexportjuk torpan meg Kína kapuinál. Donald Trump amerikai elnök nem hagyott kétséget afelől, hogy ha ez bekövetkezik, akkor más területeken is büntetni fogja a világot, nemcsak az acél- és alumíniumtermékek terén. A németek élelmiszeripari bevételeiből minden harmadik euró a külpiacokról érkezik a kasszába. Érthető, ha aggódnak a kirobbant kereskedelmi háború miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mától - egy héttel korábban, mint ahogy azt eredetileg tervezték - büntetővámok léptek életbe Amerikával szemben, válaszlépésként az európai acélra és alumíniumra kivetett magas vámokra. Az Egyesült Államokból érkező kukorica, tőzegáfonya és bab behozatalát ezzel máris megnehezítette Európa. A tagállamok egyhangú döntése nyomán 25 százalékos büntetővám terheli ezen termékeket, az importáru értéke 2,8 milliárd euró. Kína - szintén az amerikai acél- és alumíniumipari büntetővámok miatt - július elsején készül 10 százalékkal megemelni a szója-, a  kukorica-, a búza- és hústermékek díjtételét.

Mi lesz most?

Donald Trump amerikai elnök azonban nem hagyott kétséget afelől, hogy ha ez bekövetkezik, akkor nemcsak az ipari termékek területén fogja büntetni a világot. Christoph Minhoff, a Német Élelmiszeripari Egyesülés főtitkára joggal aggódik a protekcionista "adok-kapok" miatt:  "Érthető az Európai Unió reakciója az Egyesült Államok lépéseire, mégis azon kellene munkálkodnunk, hogy ne kerüljünk egy olyan spirálba, amiből aztán nem tud kikeveredni a kereskedelem." Az exporttevékenység zavartalansága nagyon is fontos a német élelmiszeripar számára: minden harmadik eurót a külpiacokon keresnek meg. Az Európai Unió és Kína után Németország legfontosabb élelmiszeripari exportpartnere az USA. 2017-ben 1,7 milliárd euró értekben szállítottak ki ide árut.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?