Váratlan fordulat a glifozát perben - Még nyerhet is a Bayer?

agrarszektor.hu
Lehet, hogy csak magát védi, de az amerikai környezetvédelmi hatóság úgy gondolta, jobb, ha beáll a glifozát mögé. Az EPA ugyanis korábban semmi kivetnivalót nem talált a gyomirtóval kapcsolatban, mivel véleménye szerint szakszerű használat mellett annak nincs az emberi egészségre káros hatása. Nehezen indokolható az is, hogy ha bűnös a forgalmazó, akkor miért csökkentette a bíró 80 millió dollárról 25-re a büntetést?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt hétvégén vált ismertté, hogy amerikai hatóságok beállnak a Bayer mögé a gyomirtóval kapcsolatos eljárásokban, ami megkönnyítheti a Bayer dolgát a perekben - írja a handelsblatt.com. A Bayer részvényei emelkedni kezdtek a hír hallatára.

Az USA környezetvédelmi hatósága, az EPA és az amerikai igazságügyi minisztérium egy olyan állásfoglalást nyújtott be a San Francisco-i bíróságon, amelyikben felszólítják a bírákat arra, hogy a Hardeman ügyben hozott döntésüket vizsgálják felül. Ez az az eset, amit márciusban zártak le a Monsanto/Bayerrel szemben. A felperes, Edwin Hardeman azzal vádolta a Monsantót, hogy az általa forgalmazott glifozát alapú gyomirtó miatt lett rákbeteg. A bíróság a vádat igazolva látta, és 80 millió dolláros büntetést szabott ki a vegyipari vállalatra.  Az ügyben eljáró bíró a büntetési összeget később 25 millió dollárra mérsékelte, de az ítéletet nem változtatta meg. Az amerikai hatóságok most éppen erre szóították fel a bírót.


Az EPA és az igazságügyi minisztérium azért tudtak beleszólni a perbe, mert az ügyet egy szövetségi bíróságon tárgyalták. Az EPA szerint az ügyészek figyelmen kívül hagyták a szövetségi környezetvédelmi minisztérium illetékességét az ügyben.

A hivatal álláspontja szerint a Roundup nevű gyomirtó szakszerű felhasználása esetén a hatóanyag nem veszélyezteti az emberi egészséget.

A vádirat lényegi pontja pedig az volt, hogy a Mosanto szándékosan nem tájékoztatta a felhasználókat a használati utasításban arról, hogy a glifozát rákot okozhat. Csakhogy egy ilyen jellegű használati utasításhoz magának az EPÁ-nak is hozzá kellett volna járulnia, ám a hivatal veszélytelennek ítélte a totális gyomirtót.

A Bayer számára nagyon jól jött az amerikai hatóságok beavatkozása, mivel ez hatással lehet a többi per kimenetelére is, ahol a vád ugyanezen az alapon nyugszik. Az ítéletekre valamikor a jövő év folyamán kerül sor. Az elsőként megindított per, Dewayne Johnson esete, már 2020 elején lezárulhat. Ennek kimenetele kulcsfontosságú lesz a Bayer számára, hiszen sikerült az ügyészektől időt kérnie egy méltányos kártérítési összeg kialkudására a felperesekkel. Ha a hatóságok és a vegyipari vállalat ügyesen védi az álláspontját, és jól jön ki az első perből, akkor ez alapvetően befolyásolja a Bayer alkupozícióját. Úgy tűnik, igaz a mondás: aki időt nyer, életet nyer.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?