2023. március 28. kedd Gedeon, Johanna

Veszélyes és mérgező hernyók lepték el Amerikát: szúrásuk durva fájdalmat okozhat

agrarszektor.hu
Veszélyes hernyók miatt adott ki figyelmeztetést Virginia állam erdészeti hivatala (Virginia Department of Forestry, VDOF). A puss caterpillar nevű hernyófajtának mérget tartalmazó tüskéi vannak, amelyek szúrása erős fájdalmakat okozhat.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Veszélyes hernyófajta (puss caterpillar) megnövekedett jelenlétére figyelmeztet az USA Virginia államának erdészeti hivatala (Virginia Department of Forestry, VDOF). A szőrös, parókára hasonlító egyedek erős méreggel rendelkeznek, amit tüskéik útján juttatnak azokba, akik hozzájuk érnek. A rovarokból fejlődik ki az amerikai gyapjaslepke(Megalopyge opercularis), írta meg a HVG.hu. A hernyó mérge olyan erős, hogy akár kórházi ellátásra is szükség lehet miatta.

Két évvel ezelőtt, 2018 októberében egy ötéves texasi kislányt szúrt meg egy ilyen hernyó. Az állat egy fáról az iskola udvarára esett, ott talált rá az Adrie nevű gyerek, aki nem tudta, mi az, ezért megfogta. A hernyó mérgétől Adrie karja elzsibbadt, pár pillanat múlva pedig már mozgatni sem tudta.

A University of Michigan szerint az amerikai gyapjaslepke hernyója a legmérgezőbb ilyen rovar az Egyesült Államokban. Azoknál, akiket megszúr, azonnali, intenzív fájdalom jelentkezik. Néhányaknál pedig olyan tüneteket is okozhat a méreg mint nyugtalanság, szorongás, láz, izomgörcsök, illetve nyirokcsomó-duzzanat. Mivel a tüskék igen aprók, nagyon nehéz eltávolítani őket, a szakemberek általában ragadós szalaggal szedik ki azokat.

A VDOF szerint a hernyók most az állam keleti részén okoznak gondot. A kormányhivatal már a közösségi médián keresztül is figyelmeztet, hogy senki ne fogja meg a mulatságos külsejű állatokat. A szakemberek szerint a kirándulóknak különösen óvatosnak kell lenniük, mert nem ritka, hogy a hernyók a kabátra vagy a pulóverre esnek, az ember pedig észrevétlenül hazaviszi őket.

A Journal of Tropical Medicine and Hygiene című folyóirat szerint a szúrós hernyók eddig két alkalommal, 1923-ban és 1951-ben okoztak komolyabb gondot, amikor annyira elszaporodtak, hogy Texas oktatási intézményeiben rendkívüli szünetet kellett elrendelni miattuk.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?