Veszélyes rovar tartja rettegésben Amerikát: pusztító invázióval küzdenek a városok

Veszélyes rovar tartja rettegésben Amerikát: pusztító invázióval küzdenek a városok

agrarszektor.hu
Ökológiai katasztrófa fenyeget az Egyesült Államokban: egy invazív rovarfaj miatt a következő 30 évben 1,4 millió fa pusztulhat el az országban. Egy új tanulmány szerint több mint 6 ezer nagyobb település környéke lehet érintett, a károk pedig meghaladhatják az évi 30 millió dollárt is. Amennyiben a kártevőhöz további invazív fajok is csatlakoznak, évente több milliárd dollárt kell majd költeni a kármentésre és a helyreállításra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy invazív rovarfaj miatt a következő három évtizedben 1,4 millió kőrisfa pusztulhat el az Amerikai Egyesült Államokban. A fenyegető ökológiai katasztrófa hátterében egy invazív rovar, a smaragd kőris kéregrontó(Agrilus planipennis) áll, amely elsősorban a városi területek kőrisállományában okoz majd hihetetlen károkat - írta meg az Origo. Az ökológusok szerint a legnagyobb gond a fapopulációk sokszínűségének hiánya, a városokban ugyanis a kőrisek dominálnak.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A Journal of Applied Ecology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy kutatás során a szakértők összesen 30 ezer amerikai város környékét vizsgálták meg. A fapopulációkat összesítő modelleket ezután összevetették 57 különböző invazív faj terjedésével. Azt találták, hogy a legnagyobb problémák New Yorkban, Chicagóban, illetve Milwaukee-ban jelentkezhetnek, ezeken a településeken ugyanis túlsúlyban vannak a kőrisek, amelyek ráadásul a kártevő terjedésének útvonalába esnek.

A smaragd kőris kéregrontó - ahogy a neve is mutatja - a kőrisre specializálódott, így ha többféle fafaj lenne jelen a településeken, a károkat is minimalizálni lehetne. További probléma, hogy a városokból hiányoznak a kártevők természetes ellenségei, emellett a melegebb klíma is segíti az invazív rovarok megtelepedését. A szakértők ezért a többféle fafaj telepítését sürgetik a városokba. A városi fáknak számos haszna van, többek között hűtenek, erősítik a biodiverzitást, javítják a közérzetet.

A smaragd kőris kéregrontó sajnos Európát is fenyegeti, így az amerikai tapasztalatok segíthetik kontinensünkön a védekezést. A rovar, annak veszélyességéről és a potenciális kárról, amit okozhat, korábban az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?