Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

agrarszektor.hu
A lakossági adatközlés, a szúnyogokról készült fényképek beküldése révén tudják feltérképezni a kutatók az egyre nagyobb problémát jelentő inváziós szúnyogfajok hazai terjedését. Bárki lehet "szúnyogvadász" a gyanús szúnyogfajokról készített fotók beküldésével, az ilyen észlelések megosztására kérik a tudósok a lakosságot. A problémás szúnyogok ma már tartósan jelen vannak Magyarországon, de az eddigi vizsgálatok szerint egyelőre nem terjesztenek egzotikus betegségeket.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az önkéntesek munkájának köszönhetően nagy sikerrel zárult az idei szezon is a Szúnyogmonitor programnál – írta a napokban a "szúnyogvadászoknak" Garamszegi László Zsolt, a program projektvezetője, aki levelében részletesebb tájékoztatást is nyújtott arról, hogy milyen segítséget jelentett az önkéntesek adatszolgáltatása.

A beküldött fotók sokat segítettek

A projektvezető levelében megköszönte az együttműködést minden résztvevőnek, és hangsúlyozta: a bejelentések fontos segítséget jelentettek a hazánkban megjelenő és terjedő inváziós csípőszúnyogok tudományos vizsgálatához. A lakossági megfigyelések segítségével sikerült feltérképezni a fajok elterjedését, és a kutatók ma már folyamatában tudják követni a terjedés térbeli és időbeli változásait. A lelkes állampolgárok által beküldött adatok alapján készült térképeket és egyéb látványos grafikákat, dinamikus térképeket bárki megtekintheti a Szúnyogmonitor honlapján.

Kutatásaink során beazonosítottuk azokat az ökológiai feltételeket, így például a csapadékmennyiséget, valamint az élőhelytípust, amelyek kedveznek az inváziós szúnyogok megtelepedésének. Ennek köszönhetően ma már jól ismerjük e fajok környezeti igényeit. Jelen pillanatban olyan előrejelző módszereken dolgozunk, melyek a megfelelő környezeti háttértényezők ismeretében megjósolják a további elterjedési mintázatokat. Legfőbb eredményeinket már a nemzetközi szakirodalomban is közzétettük, és az inváziós fajokkal kapcsolatos kutatásainkkal részt veszünk hazánk legnagyobb Nemzeti Laboratóriumának programjában.

- fogalmaz a levél.

Egyelőre nincs járványveszély

A projektvezető megjegyzi azt is, hogy a lakossági megfigyelésekre alapozva ma már hatékonyan tudják a terepi mintavételezéseinket szervezni. Nagy szükség van ugyanis arra, hogy a fényképes észleléseken túl, szabadban fogott példányokat is begyűjtsenek. A befogott példányok genetikai szűrésével tudják megállapítani, hogy milyen vírusokat vagy egyéb, emberi, illetve állati egészséget veszélyeztető kórokozókat hordoznak a hazai inváziós fajok.

Eddigi vizsgálataink alapján elmondható, hogy a magyarországi inváziós csipőszúnyogok nem terjesztői például a nyugat-nílusi láznak. Tervünk, hogy e kutatások kiterjesztésével egy hatékony előrejelző rendszert építsünk ki, hogy a felesleges pánikhelyzetet elválasszuk a valós járványügyi fenyegetettségtől.

áll a levélben.

A lakosság további segítségét kérik

A projektvezető felhívja a figyelmet arra is, hogy az inváziós csipőszúnyogok folyamatos monitorozásához, a Szúnyogmonitor térképező tevékenységének és a tudományos kutatás fenntartásához elengedhetetlen a lakosság további támogatása.

Égető szükség van az Önök megfigyeléseire, mert ez minden további tudományos és gyakorlati lépésnek az alapja. Ezért nagy segítség lenne számunkra, ha a jövőben is jelezné észleléseit felénk. Kérjük, küldjön nekünk továbbra is fényképeket minden évben, de akár egy évben többször is, bármerre is jár az országban.

A projektvezető egyben a lakosság közreműködését is kéri egy felmérés elkészítéséhez, melyben az önkéntesek adatbeküldési szokásait meghatározó tényezőket vizsgálják. A rövid, névtelen kérdőívet itt lehet kitölteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 26. 05:58