Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

agrarszektor.hu
A lakossági adatközlés, a szúnyogokról készült fényképek beküldése révén tudják feltérképezni a kutatók az egyre nagyobb problémát jelentő inváziós szúnyogfajok hazai terjedését. Bárki lehet "szúnyogvadász" a gyanús szúnyogfajokról készített fotók beküldésével, az ilyen észlelések megosztására kérik a tudósok a lakosságot. A problémás szúnyogok ma már tartósan jelen vannak Magyarországon, de az eddigi vizsgálatok szerint egyelőre nem terjesztenek egzotikus betegségeket.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az önkéntesek munkájának köszönhetően nagy sikerrel zárult az idei szezon is a Szúnyogmonitor programnál – írta a napokban a "szúnyogvadászoknak" Garamszegi László Zsolt, a program projektvezetője, aki levelében részletesebb tájékoztatást is nyújtott arról, hogy milyen segítséget jelentett az önkéntesek adatszolgáltatása.

A beküldött fotók sokat segítettek

A projektvezető levelében megköszönte az együttműködést minden résztvevőnek, és hangsúlyozta: a bejelentések fontos segítséget jelentettek a hazánkban megjelenő és terjedő inváziós csípőszúnyogok tudományos vizsgálatához. A lakossági megfigyelések segítségével sikerült feltérképezni a fajok elterjedését, és a kutatók ma már folyamatában tudják követni a terjedés térbeli és időbeli változásait. A lelkes állampolgárok által beküldött adatok alapján készült térképeket és egyéb látványos grafikákat, dinamikus térképeket bárki megtekintheti a Szúnyogmonitor honlapján.

Kutatásaink során beazonosítottuk azokat az ökológiai feltételeket, így például a csapadékmennyiséget, valamint az élőhelytípust, amelyek kedveznek az inváziós szúnyogok megtelepedésének. Ennek köszönhetően ma már jól ismerjük e fajok környezeti igényeit. Jelen pillanatban olyan előrejelző módszereken dolgozunk, melyek a megfelelő környezeti háttértényezők ismeretében megjósolják a további elterjedési mintázatokat. Legfőbb eredményeinket már a nemzetközi szakirodalomban is közzétettük, és az inváziós fajokkal kapcsolatos kutatásainkkal részt veszünk hazánk legnagyobb Nemzeti Laboratóriumának programjában.

- fogalmaz a levél.

Egyelőre nincs járványveszély

A projektvezető megjegyzi azt is, hogy a lakossági megfigyelésekre alapozva ma már hatékonyan tudják a terepi mintavételezéseinket szervezni. Nagy szükség van ugyanis arra, hogy a fényképes észleléseken túl, szabadban fogott példányokat is begyűjtsenek. A befogott példányok genetikai szűrésével tudják megállapítani, hogy milyen vírusokat vagy egyéb, emberi, illetve állati egészséget veszélyeztető kórokozókat hordoznak a hazai inváziós fajok.

Eddigi vizsgálataink alapján elmondható, hogy a magyarországi inváziós csipőszúnyogok nem terjesztői például a nyugat-nílusi láznak. Tervünk, hogy e kutatások kiterjesztésével egy hatékony előrejelző rendszert építsünk ki, hogy a felesleges pánikhelyzetet elválasszuk a valós járványügyi fenyegetettségtől.

áll a levélben.

A lakosság további segítségét kérik

A projektvezető felhívja a figyelmet arra is, hogy az inváziós csipőszúnyogok folyamatos monitorozásához, a Szúnyogmonitor térképező tevékenységének és a tudományos kutatás fenntartásához elengedhetetlen a lakosság további támogatása.

Égető szükség van az Önök megfigyeléseire, mert ez minden további tudományos és gyakorlati lépésnek az alapja. Ezért nagy segítség lenne számunkra, ha a jövőben is jelezné észleléseit felénk. Kérjük, küldjön nekünk továbbra is fényképeket minden évben, de akár egy évben többször is, bármerre is jár az országban.

A projektvezető egyben a lakosság közreműködését is kéri egy felmérés elkészítéséhez, melyben az önkéntesek adatbeküldési szokásait meghatározó tényezőket vizsgálják. A rövid, névtelen kérdőívet itt lehet kitölteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?