Rohamos ütemben pusztulnak a rovarok: az egész világon nagy a baj

agrarszektor.hu
A Föld egyes területein szabályosan felére csökkent a rovarok száma. Ennek okai között vannak olyanok, amelyek az emberi jelenléttel függnek össze, így például az intenzív mezőgazdasági tevékenységgel, de a klímaváltozás is közrejátszhatott a populáció csökkenésében.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az intenzív mezőgazdasági tevékenység mellett a klímaváltozás is közrejátszhatott abban, hogy a Föld egyes területein szabályosan megfeleződött a rovarok száma. A populáció csökkenése a trópusi területeken a legdrasztikusabb, aminek azonban drámai következményei is lehetnek, mivel a rovarok szerepe hatalmas a kártevők számának csökkentésében, valamint az ökoszisztémának is fontos szereplői - olvasható az Infostart oldalán. Egy friss kutatás ugyanis megállapította, hogy a rovarok egyedszáma 49%-kal esett vissza, a fajok száma pedig 29%-kal alacsonyabb a nagy intenzitású mezőgazdasággal - amelyet alacsony terménydiverzitás vagy magas állattartási intenzitás jellemez - és jelentős felmelegedéssel jellemezhető területeken, mint a legtermészetesebb élőhelyeken, ahol nem regisztráltak éghajlati felmelegedést.

A tanulmány szerint, melyet a Sky News cikke is idéz, a trópusi területeken csökkent a legnagyobb mértékben a rovarok biológiai sokfélesége a földhasználat és az éghajlatváltozás következtében. Ahogy Charlie Outhwaite, a kutatás vezetője és az UCL Biodiverzitás- és Környezetvédelmi Kutatóközpont szakembere rámutatott, úgy tűnik, sok rovar nagyon érzékeny az emberi tevékenység hatásaira, ami aggasztó, mivel az éghajlatváltozás egyre súlyosbodik és a mezőgazdasági felhasználású területek tovább terjeszkednek.

Eredményeink rávilágítanak a természetes élőhelyek megőrzését, a nagy intenzitású mezőgazdaság terjeszkedésének lassítását és a kibocsátás csökkentését célzó intézkedések sürgősségére az éghajlatváltozás mérséklése érdekében

- tette hozzá Charlie Outhwaite.

A szakember szerint amire most rábukkantak, az csak a jéghegy csúcsa lehet, mivel egyes területekről korlátozott mennyiségű bizonyítékhoz tudtak csak hozzáférni. Az emberi egészségre is negatív hatása lehet a bogarak, legyek, méhek, pillangók és szöcskék egyedszámcsökkenésének. A kutatók azt is megállapították, hogy az alacsony intenzitású mezőgazdasággal, ugyanakkor jelentős felmelegedéssel jellemezhető területeken a közeli természetes élőhely képes volt mérsékelni a veszteségeket.

Ahol a földterület 75%-át természetes élőhely borította, ott a rovarok száma csak 7%-kal csökkent, míg a hasonló, csak 25%-ban természetes élőhelyekkel borított területeken 63%-os csökkenés volt tapasztalható. A kutatók arra figyelmeztettek, hogy az emberi tevékenység miatt a rovarok számának csökkenése még nagyobb lehet, mint amit eredményeik sugallnak, mivel sok olyan területen, ahol az emberi hatásoknak hosszú története van, már a vizsgálati időszak kezdete előtt is csökkent a biológiai sokféleség.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?