Riasztó, ami történik: iszonyú tempóban pusztulnak ezek az állatfajok

Riasztó, ami történik: iszonyú tempóban pusztulnak ezek az állatfajok

MTI
A Földön élő állatfajok csaknem felének csökken a populációja - figyelmeztetett a riasztó tendenciára a Belfasti Queen's Egyetem kutatóinak kedden közzétett tanulmánya.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A kutatók a világon élő mintegy 70 ezer állatfaj populációjának változását követték nyomon. Az eredményeik "riasztóak" - írták - mivel az iparosodás kezdete óta a biodiverzitás nagyobb mértékben csökkent, mint korábban gondolták. Számításaik szerint az állatfajok 48%-ának populációja csökken, és alig 3%-nak populációja mutat növekedést.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) hagyományos kategorizálása alapján a fajok 28%-át fenyegeti a kihalás. A tanulmány azonban nem ezt a besorolást alkalmazta, hanem globálisan vizsgálta a populációs trendeket. Ennek alapján a kutatók megállapították, hogy az IUCN veszélyességi besorolásától eltérően jóval súlyosabb a fajokat érintő kihalási válság. Az IUCN által jelenleg még a biztonságban lévő fajok közé sorolt élőlények 33%-a a tanulmány szerint szintén a kihalás felé halad.

A kutatáshoz alkalmazott új vizsgálati módszer világosabb képet nyújt globálisan a biológiai sokszínűség csökkenéséről - hangsúlyozta Daniel Pincheira-Donoso, a Queen's Egyetem professzora. Hozzátette: a tanulmány rámutat a válság valódi mértékére, és arra, hogy a biodiverzitás csökkenése milyen pusztító hatással van a természet egészének stabilitására és az emberek egészségére, jólétére.

A biodiverzitás globális csökkenése, amely az ökoszisztémák működésétől, az élelmiszertermelésen át a betegségek terjedéséig és a világgazdaság stabilitásáig sok mindent érint, nagy kihívást fog jelenteni a következő évtizedekben az emberiség számára

- tudatta Daniel Pincheira-Donoso.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?