Csapni való volt ez az év - interjú Szabó Zsolt Fiatal Gazdával

Agrárszektor
2005-ben vette át családi szőlőgazdálkodásukat, majd az egy-két hektárból 11 hektárt csinált Szabó Zsolt, aki 2008-ban sikeresen nyerte el a Fiatal Gazda támogatást. Az idei év nehézségeiről, jövőképéről és a pályázati lehetőségekről vele beszélgettünk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Agrárszektor.hu: Mivel foglalkozik a gazdasága, mekkora területen gazdálkodik?

Szabó Zsolt: Családi vállalkozásban művelünk 11 hektár szőlőt, ebből 8 hektár a saját területünk, a maradék hármat pedig béreljük. Nem tervezünk, és nem is terveztünk a közeljövőben másféle gazdálkodási ágazattal foglalkozni, egyelőre az a cél, hogy ezt fejlesszük, és tökéletesítsük.

Asz.: Milyen fejlesztési elképzelései vannak? Mi a jövőképe?

Sz.Zs.: Mindenképpen szeretnénk kicsit előrébb lépni, sajnos ez az év nagyon csapnivalóan sikerült, de terveim között szerepel egy szőlőpermetező gép beszerzése, mivel azzal még nem rendelkezik a gépparkunk, és nagyon nagy hasznát vennénk a gazdálkodásban, emellett egy másik gépre is szükség lenne, mégpedig egy szőlőcsonkázóra.

Asz.:
A földjeit is fejlesztené?

Sz.Zs.: Igen, az nagyon fontos. Úgy érzem, hogy ma egy életképes szőlőgazdaság 15-20 hektárnál kezdődik, ez is egy célom, hogy ezt a méretet elérjük. Emellett a szőlőtőkék is folyamatosan öregednek, ezeket is folyamatosan szeretném újítani, újratelepíteni.

Asz.: Hogy indult a gazdálkodás?

Sz.Zs.: A családom már nagyon régóta foglakozik szőlő termesztéssel, még valamikor a nagyapám kezdte el, és most a főiskola után vettem át én. 2005-ben végeztem, Gyöngyösön a Károly Róbert Főiskolán, agrármérnök szakon. Miután a diploma a kezemben volt, bekapcsolódtam a családi vállalkozásba, ami akkor még csak egy két hektár volt, mára sikeresen növeltük és fejlesztettük a gazdaságot.

Asz.: Hová tudja értékesíteni a termést?

Sz.Zs.: Eddig jellemzően helyi felvásárlók vették a szőlőnket. Fontos tudni, hogy mi csak és kizárólag bornak való szőlővel foglalkozunk, a csemegét nem termeljük. Sajnos az utóbbi években a felvásárlókkal akadtak gondok, nem tudtak időben, vagy egyáltalán fizetni, így kénytelenek voltunk kicsit elrugaszkodni a helyiektől, és szélesebb körben értékesíteni az árunkat.

Asz.: Önnek milyen gondokat okozott az idei év kedvezőtlen időjárása?

Sz.Zs.: Nagyon rossz, kemény év áll mögöttünk. A rengeteg csapadék iszonyatos károkat okozott, ha meg kéne mondanom, mennyi volt a veszteségem, körülbelül 1000 mázsára mondanám, de szerintem még az is kevés. Rengeteg pénzt kellett fektetnünk a növényvédelembe, mivel a gombák az ilyen nedves időjárást nagyon kedvelik, sajnos ez a ráfordítás a veszteséggel együtt az idén nem térült meg, veszteséges évet zárunk. Az idén a gépi munkálatoknál még nem voltam jelen, de tény, hogy a termést nem sikerült megvédenünk.

Asz.: Hányban nyert el Fiatal Gazda támogatást, és mire fordítja a pályázati pénzt?

Sz.Zs.: Nem volt olyan egyszerű dolgom a pályázattal, fellebbezéssel sikerült megnyernem 2008-ban, minden esetre nagyon jól jött, mivel a terveimet el tudtam belőle kezdeni megvalósítani. A támogatásból mindenképpen szeretnék még szőlőterületet vásárolni, a már említett 20 hektáros gazdasági terület eléréséhez, valamint gépparkomat is szeretném bővíteni, fejleszteni. Mindenképpen szeretnék egy telephelyet is kialakítani az elnyert összegből.

Asz.: Gyakran pályázik?

Sz.Zs.: Nem mondhatnám, a Fiatal Gazdának nagyon örültem, de azóta csak egy pályázattal próbálkoztam, mégpedig egy géptámogatási pályázattal, melyet 2009-ben sikeresen el is nyertem. A jövőben mindenképpen szeretnék még pályázni, mert lássuk be enélkül nagyon nehéz egy gazdaságot sikeresen fenntartani, valamint fejleszteni.

Asz.: Milyen tapasztalatai vannak a pályázati rendszerrel kapcsolatban?

Sz.Zs.: A pályázatok megírását nem én végzem, pályázatíró segítségével adtam be az eddigieket, de mindenképpen mondhatom, hogy meg vagyok elégedve a rendszerrel, nagyon fontos és hasznos segítséget nyújtanak számunkra.

Asz.: Honnan értesül a pályázatokról?

Sz.Zs.: Általában az interneten figyelem a felhívásokat, olvasom a lehetőségeket, de gyakran előfordul, hogy gazdatársaimmal hívjuk fel egymás figyelmét az esetleges lehetőségekre, ha valamelyikünk elsiklott volna felette, de lássuk be, ma már az interneten minden számunkra fontosabb információt meg lehet találni.

Névjegy:

Név: Szabó Zsolt
Születési év: 1981, Gyöngyös
Iskolák: Károly Róbert Főiskola, Gyöngyös 2005
Ágazat: szőlőtermesztés
Gazdaság területe: 11 ha
Alkalmazottak száma: idény jellegű
Éves árbevétel: -
Elnyert támogatások: fiatal gazda támogatás 2008, gépberuházási támogatás 2009
Családi állapot: nőtlen

Elérhetőségek:

Lakcím: 3271 Visonta, Alkotmány út 2/b
Telefonszám: 06202166447
E-mail: zsoltszabo81@vipmail.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55