Elég sok a probléma az Új Széchenyi Tervvel

agrarszektor.hu
Új Széchenyi Terv: a pályázatok önmaguknak ellentmondanak, hiányosak, mást követel a pályázati kézikönyv, mint az általános útmutató, nincs menetrend, és rosszul hivatkoznak más jogszabályokra - írja a Népszabadság.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) összes pályázatát hivatalos megjelenése előtt társadalmi vitára bocsátja a kormány, hogy a szakma és a pályázni kívánók még a felhívások kiszélesítése előtt elmondhassák a véleményüket, illetve javaslatokat tegyene. Az eddig társadalmi vitára bocsátott felhívásokra több száz hozzászólás érkezett, azok többsége inkább kritikus, mint dicsérő.

Általánosságban kiderül belőlük, hogy a felhívásokat hiányosan bocsátotta véleményezésre a kormányzat, nincs bennük a teljes pályázati dokumentációs csomag, illetve az elvárásrendszer is foghíjas. Több pályázatban szó van kötelező mellékletekről, ám azok nem találhatók meg a felhívásban, mint ahogyan a támogatási szerződés tervezete, és a helyszíni ellenőrzési vagy az elszámolási útmutató is elmaradt néhány esetben. Az útmutatók azért fontosak, mert elvileg azokban vannak azok a követelmények, amelyeknek meg kell majd felelni.

Ugyancsak általános gond, hogy a kis- és középvállalkozás minősítéséhez szükséges adatlap nem illeszkedik az irányadó európai rendelethez, azaz a cégeknek gyakorlatilag kétféle szabályozásnak kell megfelelniük.
Ami különösen kellemetlen helyzeteket okozhat a jövőben, hogy nincs egymással összhangban a pályázói kézikönyv, az általános pályázati útmutató és a konkrét pályázati felhívás. Például az egyikben a felvehető előleg mértéke 25 százalék, a másikban ugyanarra az esetre 35 százalék

Az általános gondok mellett a pályázatokat véleményezők konkrétumokra is felhívják a figyelmet. A mikrovállalkozások fejlesztéséhez készült pályázati felhívásokhoz különösen sok hozzászólás érkezett. Nehezítésnek tartják például, hogy a technológiafejlesztéshez csak új gépeket lehet beszerezni, míg korábban használt vásárlására is lehetőség volt.

A hozzászólásokból kiderül, a kiíróknak nagyon sok dolguk lesz még a felhívásokkal, mire azokat használható állapotba hozzák.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?