Egy nagyon lelkes és tapasztalt pályázatíró hölgy volt a segítségünk - interjú Szabóné Jancsovics Angelika fiatal gazdával

agrarszektor.hu
Szabóné Jancsovics Angelika gyerekkora óta érdeklődött a növénytermesztés iránt, szülei nyomdokaiba lépve pedig 2007 óta egyéni vállalkozóként dolgozik e területen. Jelenleg őszi búzát és napraforgót termeszt. A Fiatal Gazda pályázaton elnyert pénzt termőföld vásárlására fordította, azon kívül beszerzett egy gabonavető-gépet és egy szállító járművet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Agrárszektor.hu: Hogyan kezdett el gazdálkodni? Mióta foglalkozik ezzel a tevékenységgel?

A szüleim gyerekkoromtól kezdve gazdálkodtak, ezáltal igen korán betekintést nyerhettem a szántóföldi növénytermesztésbe. Családom a mezőgazdaságon kívül állattartással is foglalkozott, de ez az évek során megkopott, és csak a növénytermesztés maradt. Aktívan 2007 óta veszek részt a gazdálkodásban egyéni vállalkozóként, és növénytermesztéssel foglalkozom. Ekkoriban értesültünk a fiatal gazda pályázat lehetőségéről is, és férjemmel úgy gondoltuk, belevágunk. Ekkor még csak pár hektár szántófölddel rendelkeztünk, amit a szüleinktől kaptunk, ez volt az alap. Egy nagyon lelkes és tapasztalt pályázatíró hölgy volt a segítségünk, a döntés pedig 2008 szeptemberében érkezett: nyertünk, az elnyert pénzösszeg pedig 40.000 euró volt. Ekkor kezdtük felépíteni a mi kis gazdaságunkat.

 


Agrárszektor.hu: Hány hektáron termel jelenleg, ebből mennyi a saját? Mi minden terem a földjein?

Termőföldünk mára 32 hektárra duzzadt, ebből 12 hektár saját tulajdon, 20 hektár pedig bérlemény. Őszi búzával és napraforgóval vetünk ezidáig, de terveink között szerepel a jövőben a kukorica és káposztarepce is. A gazdálkodásban nagy segítségemre van a párom és a szüleim is, akik mind a gépekkel, mind a munkájukkal nagy szerepet játszanak a boldogulásomban.

 


Agrárszektor.hu: Hol tudja legjobban értékesíteni a terményeit?

A termény értékesítése a mai helyzetben elég körülményes, de azért sikerült itt a környéken megfelelő piacot találni. Ebben közreműködik többek között az ÁTI DEPO gyöngyösi képviselete, ahol raktározni tudunk, és az Agro-Gyöngy detki kirendeltsége, ami felvásárlással foglalkozik.


Agrárszektor.hu: Mikor nyert a Fiatal Gazda pályázaton? Mire fordította az elnyert összeget?

2007-ben pályáztam, 2008-ban nyertem el a 40 ezer eurót. A támogatás jelentős részét termőföld vásárlására fordítottam, azon kívül vettem egy gabonavető-gépet és egy szállító járművet.


Agrárszektor.hu: Gyakran pályázik? Honnan értesül a lehetőségeiről?

Ez idáig erre az egy lehetőségre pályártunk, de ha a jövőben lesz számunkra kedvező támogatás, biztos, hogy élni fogunk vele. Gyakran nézelődünk az fvm és az mvh honlapjain, valamint a mezőgazdasággal foglalkozó újságokat is szivesen lapozgatjuk.


Agrárszektor.hu: Milyen fejlesztéseket tervez a jövőben? Mik a célok?

A jövőben szeretnénk további földterülettel bővíteni a gazdaság méretét, oly mértékig, hogy esetleg fő foglalkozásban is működhessünk, valamint szeretnénk még gépesíteni, műtrágyaszórót, gyűrűshengert, pótkocsit, permetezőt vásárolni, hogy önállósodni tudjunk.


ADATOK:

Név: Szabóné Jancsovics Angelika

Születési hely, idő: Gyöngyös, 1979.05.25.

Iskolák: érettségi, aranykalászos gazda

Ágazat: növénytermesztés

Gazdaság területe: 32 hektár

Alkalmazottak száma: 0

Elnyert támogatások: Fiatal Gazda


ELÉRHETŐSÉGEK:

Lakcím: 3282 Nagyfüged Bacsó B. út 26

Tel.: 06-70/3677288

E-mail: szabo-szabolcs@t-online.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?