Szeretném megvalósítani feleségem álmát, hogy gazdaságunk állattartással bővüljön - interjú Kovács Attila István fiatal gazdával

agrarszektor.hu
Kovács Attila István már szülei révén belecsöppent az agrár világba, önálló vállalkozása 2008 óta működik. Jelenleg növénytermesztéssel foglalkozik, és bár a tavalyi év és a rentegeg esőzés nagy pusztítást végzett földjein, bizakodik, a jövőben pedig az állattartásba is szeretne belevágni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Agrárszektor.hu: Hogyan kezdett el gazdálkodni? Mióta foglalkozik ezzel a tevékenységgel?

Szüleim felsőfokú képesítéssel rendelkező agrár szakemberek, hivatásukat nem csak munkahelyükön, hanem odahaza is gyakorolták. Családi gazdálkodásunk 1993-ban kezdte el működését, melynek akkor már én is aktív tagja voltam. Önálló vállalkozásomban 2008.október 1-től dolgozom.

Agrárszektor.hu: Hány hektáron termel jelenleg, ebből mennyi a saját? Mi minden terem a földjein?

Jelenleg 40 hektáron gazdálkodom, ebből 18 ha bérlemény, 22 ha saját, illetve családom tulajdona. Szántóföldi kultúrákkal foglalkozom, termelek őszi káposztarepcét, őszi búzát, őszi- és tavaszi árpát, kukoricát. Itt,Vas megyében is nagyon nehéz földet vásárolni, a gazdaságot bővíteni.

Agrárszektor.hu: Hol tudja legjobban értékesíteni a terményeit?

Jó kapcsolatot igyekszem ápolni az üzleti partnereimmel és a környékbeli gazdákkal. Évek óta megbízható partnernek bizonyul a KITE Zrt., az Őrség-Hegyhát Gazdatárs Kft, mely termelői csoportjának tagja is vagyok. Előbbinek értékesítem a repcét, utóbbinak többi terményemet. A megtermelt növények szárítását, tisztítását a Vasi Csűr Kft. telephelyén végzik el.

Agrárszektor.hu: Sokaknak rosszul sikerült az előző év, Önök hogyan zárták ezt az időszakot?

Nehéz gazdasági év volt a tavalyi. Tartalékaink nagy részét feléltük, de sikeresen vettük az akadályokat. Emellett az időjárás viszontagságaival is számolnunk kellett. A tavaszi esőzések következtében a Répce folyó vízszintje oly mértékben emelkedett meg, hogy kiöntött. A magas belvíz miatt a föld sem tudta elnyelni a vizet, ezért két táblán is pusztítást végzett. A 2011-es esztendő is tartogatott kihívásokat, de a jó eladási áraknak és a jó termésnek köszönhetően jelentős növekedést értem el árbevétel tekintetében.

Agrárszektor.hu: Mikor nyert a Fiatal Gazda pályázaton? Mire fordította az elnyert összeget?

2008-ban nyertem. A pénzből földterületet vásároltam, ezen kívül pedig egy Pöttinger Vitasem vetőgépet, egy Rauh műtrágyaszórót, egy Forrás 2000 literes permetezőt, valamint egy csúsztató-fogast.

 

Agrárszektor.hu: Gyakran pályázik? Honnan értesül a lehetőségeiről?

A következő évben volt még egy nyertes pályázatom, így nem mondhatom, hogy gyakran próbálkozom. Megvásároltam a VN váltva forgató ekét, azóta azzal végzem az őszi mélyszántást. Ennek ellenére igyekszem minden évben a fejlesztéseket is tervezni.

Agrárszektor.hu: Milyen fejlesztéseket tervez a jövőben? Mik a célok?

A következő években is prioritás marad a gazdaság bővítése, további földterületek vásárlása, vagy új bérlemények elnyerése. Céljaim között szerepel, hogy a szüleim tudását, tapasztalatát és kapcsolatait kamatoztassam kisvállalkozásom hatékony működtetése során. A közeljövő nagy lépéseként pedig szeretném megvalósítani feleségem álmát, hogy gazdaságunk állattartással bővüljön. Mi merünk nagyot álmodni!

Adatok:

Név: Kovács Attila István

Születési hely, idő: Sárvár, 1974.03.06.

Iskolák: Gépjárműtechnikai szerelő, Mezőgazdasági vállalkozó

Ágazat: Szántóföldi növénytermesztés

Gazdaság területe: 40 ha

Alkalmazottak száma: Nincs alkalmazott.

Elnyert támogatások: Fiatal mezőgazdasági termelők támogatása ÚMVP 2008.

Önálló, építéssel nem járó gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtott támogatás ÚMVP 2009.

Családi állapot: Nős

Elérhetőségek:

Lakcím: 9623 Répceszentgyörgy, Muzsaj u. 6.

Tel.: 06-20-26-40-443

E-mail: atis.gerda@gmail.com

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?