A termelők többsége fejlesztéseket tervez

agrarszektor.hu
Az AgroStratéga felmérése szerint A mezőgazdasági termelést jövedelemszerzés céljából folytató gazdálkodók 80%-a tervezi, hogy középtávon fejleszti a gazdaságát.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A fejlesztésben gondolkodók nagyobbik hányada a birtok méretének növelése mellett a termelés technikai, technológiai fejlesztését is célul tűzte ki. A mezőgazdasági termelést jövedelemszerzés céljából folytató gazdálkodók információszerzési szokásait és jövőre vonatkozó elképzeléseit vizsgáló AgroStratéga felmérés 1.198 fő ágazati döntéshozó megkérdezésén alapult. A kutatás 2012. szeptember 26. és október 15. között zajlott. A minta a mezőgazdaságilag hasznosított terület 90%-át művelő mintegy 175 ezer gazdálkodó egységet reprezentálja.

A válaszadók négyötöde döntéshozó, további 13-16%-uk döntés befolyásoló a különféle alapanyagok (vetőmag, műtrágya, növényvédő szer) és gép, eszköz beszerzésében, továbbá a termény értékesítésében; ugyanakkor a válaszadók mindegyike döntéshozó vagy döntés befolyásoló legalább egy szakterületen. Tehát az alapanyag és gép, alkatrész beszerzési illetve a terményértékesítési döntésben minden válaszadó részt vesz. A válaszadók közel fele önállóan hozza meg a beszerzési és értékesítési döntéseket, további egyharmaduk mások megkérdezése után dönt.

A válaszadók négyötöde középtávon a gazdaság fejlesztésében gondolkodik. Csupán minden ötödik gazdálkodó tervezi a gazdaság változatlan formában történő fenntartását. Egyetlen válasz sem vonatkozott a gazdaság megszüntetésére (az "egyéb" kategóriába a pontosan nem értelmezhető célok kerültek).

A válaszadók 43%-a a birtok méretének növelése mellett annak technikai, technológiai fejlesztését is célul tűzte ki. Egyötödük a gépesítés színvonalát tervezi fejleszteni, míg 17%-uk a birtok méretének növelését tervezi.

A fentiekkel összefüggésben egy érdekes kiegészítő információ a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) által 2011-ben végzett felmérésnek a gazdák jövőképére vonatkozó kutatási eredménye. A felmérésben részt vett 200 fiatal gazda megkérdezése alapján elmondható, hogy a fiatal gazdák optimistán látják a jövőjüket. A megkérdezettek 93%-a alternatív jövedelemszerző tevékenységgel bővítené gazdálkodói tevékenységét a következő öt évben. A válaszadók valamivel több, mint harmada (34%) termék-feldolgozással bővítene, 22%-a bérmunka szolgáltatással, 19%-a turisztikai tevékenységgel, míg további 8%-a a bioenergia-termelés irányába diverzifikálná a gazdaságát. A fiatal gazdák fennmaradó 17%-a egyéb irányba (szaktanácsadás, bérszárítás, bérraktározás, közvetlen értékesítési hálózat létrehozása) bővítené vállalkozása tevékenységét.

Fentiekből látható, hogy a mezőgazdasági termelés jelenlegi döntéshozói és a jövő generációját képviselő fiatal gazdák többsége egyaránt a gazdálkodás fejlesztését és a tevékenység bővítését célozza meg középtávon.

A kutatás eredményeivel kapcsolatos sajtóközlemény a grafikonokkal együtt innen letölthető.

(AgroStratéga)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?